Data actualizării:
Data publicării:

Ce e diferit acum față de criza imobiliară din 2008. Cătălin Podaru, Leviatan Design: Avem stol de ”lebede negre”

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Criza imobiliară: ce e diferit acum față de 2022/ foto pixabay
Criza imobiliară: ce e diferit acum față de 2022/ foto pixabay

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a explicat dacă România se poate confrunta în acest an din nou cu criza imobiliară din 2008.

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a explicat la DC NEWS că România nu se va confrunta cu o criză imobiliară precum cea din 2008 deoarece antreprenorii s-au adaptat la această instabilitate, generată întâi de pandemia de COVID-19, apoi de războiul din Ucraina.

"Credeți că sectorul construcțiilor s-a stabilizat suficient pentru a nu ne afla din nou în situația anului 2008, când am avut acea criză, mai ales în domeniul imobiliar?", l-a întrebat Mihai Ciobanu pe Cătălin Podaru la DC NEWS.

"Nu, așa ca glumă cred că s-a stabilizat în destabilizare, dar în realitate cred că adaptarea la aceste crize, la aceste șocuri, care au venit unul după altul și toate au fost de impact, dacă pandemia a fost așa o lebădă neagră, războiul și toate cele au făcut un stol de lebede negre. Cred că asta i-a făcut cumva pe antreprenori să-și dezvolte o capacitate de adaptare la toată această instabilitate.

Eu cred că piața nu s-a destabilizat. Provocările sunt multe în fiecare zi, în schimb oamenii au devenit mult mai adaptabili și majoritatea companiilor fac eforturi să ia aceste provocări ca șanse de a se îmbunătăți și de a deveni mai buni. Totuși, față de criza din 2008, ce pot să observ este că există cel puțin la nivel instituțional și poate chiar la nivel european, față de criza din 2008, există lichiditate, ca piață care vine către investiții, ceea ce eu consider că este un aspect foarte important în acest moment și un diferențiator față de criza din acei ani", a explicat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

Youtube video image

Marile puteri, susținute să crească în forță dobânzile: Reducerea inflației, mai importantă decât recesiunea. Avertisment în imobiliare

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a cerut marilor economii acest lucru, în ciuda riscurilor. Deşi recesiunea şi riscurile legate de datorii sunt în creştere, reducerea inflaţiei pe plan global rămâne prioritară. 

"Este important să acţionăm în forţă şi în timp util. Procesul de anticipare (Front-loading) al majorării dobânzilor tinde să reducă probabilitatea unei aterizări dure", a apreciat şeful Departamentului monetar şi economic al BIS, Claudio Borio, scrie Agerpres. 

Declaraţia vine înaintea şedinţelor de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed) şi ale Băncii Angliei (BoE), care ar urma să majoreze dobânzile-cheie. Recent, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro.

Întrebat dacă există un punct în care băncile centrale ar putea să meargă prea departe, Borio a răspuns că ”este o întrebare de un miliard, trei miliarde de dolari, indiferent de cifra de miliarde pe care vrei să o spui”.

Ceea ce face situaţia într-adevăr complexă este că este pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial când autorităţile încearcă să ţină sub control creşterea inflaţiei într-o perioadă în care crizele datoriilor deja au izbucnit şi când există temeri serioase privind supraîncălzirea pieţelor imobiliare, a explicat oficialul. Vezi mai mult AICI.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel