Ce doi britanici și marocanul capturați de Rusia sunt condamnați la moarte
Doi combatanţi britanici şi unul marocan, care au luptat alături de trupele ucrainene împotriva celor ruse şi au fost luaţi prizonieri în estul Ucrainei, au fost condamnaţi joi la moarte de justiţia separatiştilor proruşi din provincia Doneţk, transmit agenţiile de presă ruse, citate de AFP, Reuters şi EFE.
Curtea supremă a Republicii populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi că au participat la lupte ca mercenari, notează agenţia TASS.
Aceasta mai transmite că cei trei combatanţi vor înainta recurs. Ei trebuie să facă acest lucru în termen de o lună.
Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, a activat mai mulţi ani în armata ucraineană şi a fost capturat în timpul asediului rus asupra oraşului Mariupol.
Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, s-a înrolat în armata ucraineană în 2018 şi a fost de asemenea luat prizonier la Mariupol.
Într-un mesaj difuzat de televiziunea rusă la jumătatea lunii aprilie, cei doi prizonieri britanici i-au cerut premierului Boris Johnson să încerce eliberarea lor în schimbul politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedeciuk, arestat de autorităţile de la Kiev.
Familiile celor doi soldaţi şi guvernul de la Londra au cerut autorităţilor ruse să-i trateze conform Convenţiei de la Geneva.
La puţin timp după invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii străini cu pregătire militară să vină în Ucraina în legiunea internaţională a voluntarilor pentru a ajuta la apărarea acestei ţări.
Rusia a avertizat atunci că mercenarii străini capturaţi de trupele sale nu vor beneficia de prevederile Convenţiei de la Geneva.
Guvernul de la Londra şi-a manifestat preocuparea după anunţul condamnării celor doi britanici.
Suntem, evident, profund preocupaţi. Am spus mereu că prizonierii de război nu trebuie să fie exploataţi în scopuri politice, a transmis purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson, adăugând că, în conformitate cu Convenţia de la Geneva, prizonierii de război nu trebuie judecaţi pentru participarea la ostilităţi.
Şi şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a condamnat sentinţa, pe care a descris-o drept o farsă judiciară fără absolut nicio legitimitate, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News