Putin va face un „anunț major” săptămâna viitoare la o reuniune la Ministerul Apărării
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
' / Sursa foto Agerpres
' / Sursa foto Agerpres
Vladimir Putin va face un anunţ major săptămâna viitoare la o reuniune la Ministerul Apărării, conform unui post public rus citat duminică de agenţia DPA.

Aşteptăm declaraţii importante, a spus la radio-televiziunea publică rusă VGTRK Pavel Sarubin, moderatorul programului Moscova.Kremlin.Putin.

Potrivit acestui program, Putin va conduce o reuniune lărgită a Ministerului Apărării. Data acesteia încă nu este cunoscută.

Președintele rus are deocamdată pe agendă o vizită luni în Belarus, unde se va întâlni cu aliatul său, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la Minsk.

La o şedinţă de guvern la care a participat săptămâna trecută, Vladimir Putin a cerut ajustarea activităţii complexului militar-industrial al Rusiei, cu scopul de a se adapta nevoilor războiului contra Ucrainei lansat pe data de 24 februarie, Moscova denumindu-l în continuare operaţiune militară specială.

La reuniunea de săptămâna viitoare Putin ar putea vorbi cu responsabilii militari despre noi măsuri pentru funcţionarea economiei potrivit regimului de economie de război, în contextul în care trupele ruse din Ucraina continuă să se confrunte cu dificultăţi logistice.

Aceste dificultăţi au făcut ca armata rusă să se retragă în martie din nordul Ucrainei, unde ajunsese atunci până la porţile Kievului, cu scopul de a se concentra pe fronturile de est şi de sud.

Între timp însă, trupele ruse au fost forţate să se replieze şi din mare parte din provincia nord-estică Harkov în urma unei contraofensive ucrainene, dar și de pe malul de vest al fluviului Nipru în regiunea sudică Herson.

Armata rusă s-a regrupat în provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi în ce mai controlează din Harkov, consolidând linia frontului în timp ce continuă să încerce acţiuni ofensive şi obţine înaintări minore, în special în zona oraşului Bahmut, loc unde se dau cele mai grele lupte.

Însă, pe ansamblu, frontul pare îngheţat într-un război de uzură cu un mare consum de muniţii şi mari pierderi umane şi în echipamente, pierderi pe care fiecare parte le minimalizează în ce o priveşte şi le exagerează pe cele ale adversarului.

Acest război este în mare parte un război de artilerie şi Ucraina are nevoie de mai multe tunuri pentru a putea opri ofensivele ruseşti şi pentru a-şi continua propriile contraofensive, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

De când a început invazia rusă, Ucraina a primit din partea SUA şi statelor UE ajutoare militare substanţiale. Acestea constă în muniţii şi arme de diverse feluri, precum rachetele antitanc Javelin sau NLAW care au jucat un rol important în zădărnicirea ofensivei ruse către Kiev, sistemele antiaeriene care au împiedicat Rusia să obţină supremaţia aeriană, tancuri T-72 şi alte blindate de concepţie sovietică cu care armata ucraineană este familiarizată, sau lansatoarele multiple de rachete HIMARS care au permis armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului.

Acest ajutor a diminuat însă semnificativ stocurile occidentale, iar în privinţa muniţiilor de artilerie completarea lor va necesita 10-15 ani, a avertizat proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament implicată în ajutorul militar oferit Ucrainei.

Oficiali ucraineni au evocat săptămâna aceasta posibilitatea unei noi ofensive militare ruse la începutul anului viitor, când îşi vor încheia programul de instrucţie circa jumătate dintre cei aproximativ 300.000 de rezervişti mobilizaţi în septembrie de Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel