Sondaj despre căsătoriile între persoane de același sex: 75% consideră că trebuie tratați cu respect
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto:pixabay.com
Foto:pixabay.com
Majoritatea adulţilor tineri din România consideră că familiile de acelaşi sex au nevoie de protecţia legii prin căsătorie sau parteneriat civil, iar gradul de acceptare a persoanelor LGBTI şi a cuplurilor de acelaşi sex a crescut semnificativ în rândul românilor de toate vârstele. Sunt concluziile cercetării lansate de Asociaţia ACCEPT pe 15 aprilie 2021.

Rezultatele cercetării indică un trend ascendent cu privire la acceptarea persoanelor LGBTI şi a cuplurilor de acelaşi sex în România, se arată într-un comunicat de presă.

75% dintre români consideră că este important să fii tratat cu respect şi să îi tratezi pe ceilalţi cu respect, inclusiv persoanele gay şi lesbiene. Datele demonstrează inclusiv un grad ridicat de susţinere în societate pentru realităţile juridice recunoscute prin decizia recentă a Curţii Constituţionale, care protejează viaţa de familie pentru cuplurile de acelaşi sex.

68% dintre români sunt de acord că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de acelaşi sex.

Legalizarea căsătoriei pentru familiile de acelaşi sex



71% dintre români consideră că legalizarea căsătoriei pentru familiile de acelaşi sex în România nu ar avea niciun impact asupra propriilor vieţi, confirmând astfel rezultatul înregistrat la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie, când aproximativ 80% dintre alegători nu s-au prezentat la vot.

În comparaţie cu 2016, când a fost lansată iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţie, s-a dublat numărul românilor care susţin căsătoria între persoane de acelaşi sex. 43% dintre respondenţi sunt de acord cu adoptarea unei forme de protecţie legală pentru familiile de acelaşi sex în România. 26% au declarat că sunt de acord cu căsătoria cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, în timp ce 17% consideră necesară posibilitatea încheierii unui parteneriat civil care să protejeze drepturile cuplurilor de acelaşi sex în România.

Mai mult, cei care cunosc oameni din comunitatea LGBTI susţin în pondere şi mai mare căsătoria între persoane de acelaşi sex. 63% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de acelaşi sex, în timp ce 47% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din cercul mai larg sunt de acord cu acest drept, mai arată studiul Asociației ACCEPT. 

Premieră în România

Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă care consideră necesară respectarea dreptului la viaţă de familie pentru cuplurile de acelaşi sex. 56% din respondenţii cu vârste între 18 - 34 de ani, segmentul adulţilor tineri din România, consideră că familiile de acelaşi sex au nevoie de o formă de protecţie legală, fie prin căsătorie (42%), fie prin parteneriat civil (14%).

"Concluziile cercetării ne confirmă ce bănuiam deja: opinia publică din România se schimbă rapid şi semnificativ în bine, în direcţia acceptării drepturilor egale pentru familiile din comunitatea noastră. Mai mult, vedem o susţinere în creştere faţă de căsătoria familiilor de acelaşi sex, în special în rândul adulţilor tineri, care s-au născut şi au trăit liberi. Ei privesc egalitatea în faţa legii ca pe un lucru esenţial, şi aplică aceleaşi principii cuplurilor din comunitatea LGBTI. Datele prezentate astăzi trebuie să indice politicienilor că românii au intrat cu capul sus într-un nou deceniu, şi sunt din ce în ce mai pregătiţi să accepte reglementarea căsătoriei egale şi a parteneriatului civil." - Teodora Roseti, directoare executivă, Asociaţia ACCEPT.

Românii devin conştienţi de problemele cu care se confruntă familiile de acelaşi sex din România

67% dintre români cred că este nedrept ca persoanele gay şi lesbiene să nu îşi poată moşteni partenerul sau partenera după ce acesta sau aceasta moare şi să piardă casa sau alte bunuri dobândite împreună.

Creşterea copiilor în cadrul familiilor de acelaşi sex este un subiect dezbătut frecvent, iar în urma cercetării rezultă că 52% dintre români recunosc statutul existent sau potenţial al persoanelor LGBTI ca părinţi în ţara noastră şi consideră că familiile formate din persoane de acelaşi sex au nevoie de o formă de protecţie legală în România. Privind în detaliu, cercetarea arată că 62% dintre românii care se poziţionează pro căsătorie între persoanele de acelaşi sex sunt de acord cu creşterea copiilor în cadrul familiilor LGBTI. În plus, 22% dintre cei care se poziţionează împotriva căsătoriei egale, recunosc însă că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinţi şi au nevoie de protecţia legii.

Studiul a fost realizat pe 1.064 de respondenţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia generală cu drept de vot (18+ ani) din România. Marja de eroare este plus/minus 3%. Datele au fost colectate în perioada 6-15 ianuarie 2021, prin metoda interviului telefonic (Computer Assisted Telephone Interviewing). Cercetarea sociologică a fost realizată de Cult Market Research şi The Street pentru Asociaţia ACCEPT, cu suportul financiar al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel