Ce conține „valiza de alarmă” a ucrainenilor. Oamenii își adaugă lumânări, lucruri de iarnă și medicamente anti-radiații
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Locuitorii Ucrainei au început să adauge lucruri noi în valiza de alarmă.

Pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, locuitorii țării au schimbat conținutul „valizei de alarmă” în cazul unor circumstanțe neprevăzute. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui sondaj comandat de Suspilne.

În special, în ultima lună, 43% dintre ucraineni au adăugat lucruri în valiza lor de alarmă, 28% nu au adăugat nimic, iar 29% nu o au sau au scos din ea tot conținutul.

Cel mai adesea, ucrainenii au adăugat lanterne și lumânări (22%), powerbank-uri sau alte încărcătoare (21%), lucruri de  iarnă sau lucruri calde (18%). De asemenea, pe fondul amenințărilor din ce în ce mai mari din partea Federației Ruse cu privire la utilizarea armelor nucleare, medicamente anti-radiații (iodură de potasiu sau preparate cu iod) au fost adăugate de 5% dintre respondenți.

Femeile în special au descărcat deja valizele de alarmă,  bărbații încă nu — 33% dintre ele, în timp ce la bărbați ponderea lor este de 25%.

De asemenea, bărbații mai des decât femeile au adăugat lucruri pentru gătit și mâncat (acestea sunt vase, un arzător sau țiglă, un termos etc.; 9% dintre ei față de 5% la femei), un aparat de radio (5% față de 2% la femei), un sac de dormit, o pernă sau mobilier pliabil (3% față de 1% în rândul femeilor). Dar, în general, adăugarea unor astfel de lucruri rămâne nesemnificativă.

În orașele cu o populație mai mică de 50.000 de locuitori, predomină cei care nu au o valiză de alarmă: 34% dintre ei, în plus, sunt semnificativ mai mulți decât în orașele mari de 50.000 sau mai mulți locuitori,

Cercetarea a fost realizată în perioada 28-29 octombrie 2022 de către Gradus Research pentru Audiovizialul Public (Suspilne) cu sprijinul BBC Media Action, conform Bucpress.

Moscova confirmă că a lovit infrastructuri energetice în Ucraina cu 'arme de înaltă precizie'

Forţele armate ruse 'îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse', a declarat ministerul într-un comunicat.

Un 'atac masiv' al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând 'sute de localităţi' fără electricitate, aminteşte AFP. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, 'au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră' asupra Ucrainei, 'folosind avioane' din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel