
Două formațiuni politice de pe prima scenă a țării au numele înregistrat la OSIM de către o persoană fizică. PRM® este, potrivit lui Corneliu Vadim Tudor, marca sa înregistrată. Mișcarea Populară® a fost înregistrat la OSIM de către Ioana Băsescu, la cererea președintelui.
Dacă aventura politică a PMP abia începe, în cazul Partidului România Mare s-a ajuns într-un moment de criză. Un congres extraordinar, organizat ieri la Alba Iulia, l-a debarcat pe Vadim și l-a ales pe Gheorghe Funar în funcția de președinte al partidului. CV Tudor a anunțat că va contesta în justiție deciziile Congresului și că a făcut plângere penală împotriva ”puciștilor”. Mai mult, el spune că e imposibil să-i fie luat PRM, întrucât a înregistrat acest nume la OSIM.
Numele, cedat gratuit sau pentru bani
Avocatul Georgiana Teodorescu a explicat pentru DeCe News care sunt posibilele evoluții în instanță, atunci când se ajunge la litigii între proprietarul mărcii și un partid politic.
”În primul rând, judecătorul trebuie să afle momentul când s-a făcut înregistrarea la OSIM și ce anume s-a protejat: numele, sigla, sau amândouă. Să presupunem că un partid funcționează de ceva vreme și, la un moment dat, șeful formațiunii înregistrează la OSIM numele, cum se spune, ca persoană fizică. Apoi, dacă pierde controlul, vrea să interzică formațiunii politice să mai folosească numele respectiv. S-ar putea ca judecătorul să decidă că a făcut demersul cu rea credință, și să respingă acțiunea, anulând și înregistrarea de marcă. Însă, dacă o persoană a înregistrat o marcă la OSIM, iar, ulterior, o formațiune politică dorește acel nume, ne aflăm în cu totul altă situație. Persoana respectivă poate ajunge la o înțelegere cu partidul, la un contract, prin care să cedeze gratuit sau contra unei sume de bani folosirea mărcii, pentru un interval de timp, negociat. Dacă refuză, partidul nu poate folosi numele sau sigla”.
Vadim rămâne cu numele, Funar cu partidul
Corneliu Vadim Tudor a lansat revista România Mare în 1990, fiind foarte probabil ca înregistrarea mărcii să fi fost făcută în același an. După ce revista a avut un mare succes, Vadim a fondat PRM, în 1991. Traian Băsescu a recunoscut că i-a cerut fetei sale, Ioana, să protejeze la OSIM numele Mișcarea Populară, în 2011. PMP s-a lansat în 2013. Deci, ambii ar fi obținut drepturile asupra mărcii înaintea lansării partidelor. Cum influențează acest lucru un eventual proces?
”Trebuie văzut dacă au avut o convenție sau un contract cu partidul, pentru folosirea numelui și/sau siglei, a răspuns av. Georgiana Teodorescu. Oricum, faptul că au protejat numele respectiv nu înseamnă că dețin controlul partidului. Există legi care reglementează proprietatea intelectuală și legi care reglementează funcționarea partidelor politice. Ca urmare, Instanța ar putea interzice folosirea numelui, de către partid. Acest lucru nu afectează organizarea partidului, nu-i schimbă conducerea, nici nu obligă la dizolvarea formațiunii. Pur și simplu, trebuie să găsească alt nume pentru partid. De cealaltă parte, proprietarul numelui trebuie să înceapă construcția unei formațiuni de la zero: adunare de semnături, înregistrare etc”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Hellvig, către Halep: Am demisionat, am renunțat la tot și am decis să lupt până în pânzele albe pentru a dovedi că sunt nevinovat
- De ce a divorțat Christian Sabbagh de fostele soții: "Inevitabil apar discuții, certuri. Oricât ai încerca să te ferești..."
- Vecinii lui Călin Donca, detalii stânjenitoare despre „milionarul de carton“ / „Trăiește în casă și cu amanta și cu soția“
- Se complică lucrurile la Chefi la cuțite. Irina Fodor, anunț în timpul filmărilor
- Horoscop 27 septembrie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care va face o schimbare la serviciu. Te-ai săturat să muncești mult pe bani puțini!
- Se introduce o nouă materie în toate școlile din România. Ce vor studia elevii în plus
- Smiley, primele declarații după ce a rămas fără permis: "Am fost testat antidrog"
- Oana Zăvoranu și Alex Ashraf divorțează, după șapte ani de căsnicie: "Sunt, în sfârșit, o femeie liberă care are de unde alege"
- Casa Verde Fotovoltaice, blocat. Chirieac către Neculaescu: Dacă primiți termen în aprilie la anul? Ce faceți cu România?
- „O noapte la Veneția”, prăjitura care îndulcește nopțile și simțurile. Rețeta e simplă