Ce cadouri personalizate primea Nicolae Ceaușescu de ziua sa, pe 26 ianuarie (Galerie foto)
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Fostul dictator Nicolae Ceaușescu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, la Scornicești. Ziua sa de naștere, era însă ”prilej de bucurie și sărbătoare” pentru toată țara. 

De ziua ”Tovarășului”, firmele din Alba realizau special produse premium, pe care i le trimiteau acestuia, scrie Alba24

Fie că era vorba despre covoare, porțelanuri sau alt produse, muncitorii lucrau luni la rând pentru produsele cu dedicație cu care conducerea încerca să îl impresionze pe dictator.

Cadouri de porțelan pentru soții Ceușescu

Cele mai frumoase realizări ale specialiștilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Porțelanul”, cum era cunoscută fabrica pe vremuri, strălucesc și acum într-o expoziție permanentă, de fapt un mic muzeu amenajat la intrarea în fabrică.

Celebrele balerine cu dantele realizate manual, servicii de masă, decorațiuni din flori colorate, vaze pictate una câte una de artiștii albaiulieni, dar și multe cadouri pentru soții Ceaușescu… sunt toate acolo.

Este vorba în principal despre dubluri, pentru că de cele mai multe ori, cadourile erau realizate în dublu exemplar, în cază că se întâmplă un accident (mai ales în cazul porțelanului).

Liderilor comuniști de la nivel județean nu le plăcea să riște, chiar dacă în aceste condiții costurile de realizare erau mai mari. Așa că unele dintre acestea rămâneau în depozitele fabricii, iar cei de la Apulum (una dintre puținele fabrici care au reușit să supraviețuiască perioadei comuniste) au decis să le pună în valoare.

Figuri de porțelan pentru dictator

O horă a unirii ”de ziua lui”, realizată manual din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele țării, poate fi văzută și acum.

Caușescu primea „admirația întregului popor și a oamenilor muncii” sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialiști ai fabricilor românești. Activitatea unor secții întregi era uneori blocată pentru realizarea acestora.

Servicii de masă poleite cu aur și pictate de mână, statuete, vaze și chiar o fântână arteziană din porțelan, reprezintă numai câteva dintre exponatele dedicate lui Ceaușescu.

În spatele acestor cadouri unicat stătea munca a zeci de angajați ai fabricii de poțelan ”Apulum”, unii dintre cei mai buni decoratori și designeri din Europa, nu doar din România.

Mai jos, puteți urmări un tur al micului muzeu, prezentat de Eli Petridean, care a fost angajata fabricii încă din perioada comunistă.

Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel