Data actualizării:
Data publicării:

Ce cadou inedit le-a oferit Regele Charles parlamentarilor

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a adus un strop de umor în cadrul aniversării a 200 de ani de la înființarea camerei superioare a parlamentului din New South Wales, Australia, oferind drept cadou o clepsidră, pe care a numit-o "cronometru pentru vorbire". Glumind pe seama "scurgerii timpului", suveranul a marcat momentul cu un gest simbolic, notează DPA și transmite Agerpres.

Regele Charles şi regina Camilla şi-au început prima zi plină din cadrul turneului lor australian asistând la un serviciu religios la o biserică dintr-un cartier din nordul oraşului Sydney şi apoi au făcut o baie de mulţime, strângând mâinile admiratorilor australieni ai monarhiei britanice.

"Sistemele democratice trebuie să evolueze, desigur, pentru a rămâne adecvate scopului lor, dar ele sunt, totuşi, în esenţă sisteme solide, aşa cum am spus în această clădire acum 50 de ani", a declarat regele, care a participat şi la aniversarea a 150 de ani a Consiliului Legislativ, în 1974.

"Când este susţinută de înţelepciune şi bună credinţă, democraţia are, cred eu, o extraordinară capacitate pentru inovaţie, compromis şi adaptabilitate, precum şi stabilitate", a adăugat suveranul britanic.

"Mai mult decât atât, sistemele parlamentare puternice, aşa cum este cel pe care-l sărbătorim cu această ocazie specială, sunt fundamentale democraţiilor care servesc societăţilor diverse din ziua de azi; şi sunt chiar şi mai vitale, ţinând cont de mediul natural, social, economic şi tehnologic în continuă schimbare", a mai susţinut el.

Cum arată clepsidra

Lucrată manual la Centrul Aurarilor din Londra, clepsidra este montată pe o bază din lemn de cedru provenit de pe domeniul regal de la Highgrove.

"Cu nisipurile timpului care încurajează concizia, nu-mi rămâne să mai spun decât că mă bucur foarte mult să vin în Australia pentru prima oară ca suveran, şi să-mi reînnoiesc dragostea faţă de această ţară şi de poporul ei pe care-l apreciez de atât de mult timp", a mai declarat regele Charles.

Înaintea de a participa la evenimentul de la sediul legislativului din New South Wales, regele Charles şi regina Camilla au asistat la o slujbă religioasă la Biserica Anglicană St. Thomas din Sydney, unde au râs la remarca rectorului Michael Mantle: "Iisus a spus că nu veţi şti nici ziua şi nici ora când Regele va veni".

Soţia rectorului, Ellie Mantle i-a trimis pe copii în întâmpinarea regelui şi a reginei şi le-a oferit acestora o minge de rugby, una de cricket şi un pluş reprezentând un ursuleţ koala pentru nepoţii regelui, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.

După serviciul religios cuplul regal a ieşit din biserică pentru a da mâna cu oamenii care i-au aşteptat afară - aproximativ 200 de simpatizanţi, conform estimărilor.

Regele Charles a recunoscut în mulţime un vechi prieten, pe instructorul său de polo călare Sinclair Hill, considerat drept cel mai mare jucător de polo din istoria Australiei.

Kanishka Raff, arhiepiscop de Sydeny, a oficiat serviciul religios. "Această biserică are o legătură de familie cu majestatea sa pentru că stră-străbunicul său, pe când era un adolescent, i-a pus piatra de temelie", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel