Data publicării:

Ce aveți voie și ce nu să faceți de Adormirea Maicii Domnului. Tradițiile și obiceiurile românilor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Creștinii prăznuiesc joi, 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Ce aveți voie și ce nu să faceți în această zi.

Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său și a Domnului nostru Iisus Hristos.

Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. Deși Apostolii erau răspândiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, aduși prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiințându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă, potrivit tradiției Bisericii.

”Adormirea Maicii Domnului. Înțelepciunea bizantină ne-a lăsat un cuvânt mare: Cine moare înainte să moară, nu mai moare atunci când moare”.

A te pregăti pentru moarte înseamnă a te gândi la Cel ce este Viața. A avea gândul la moarte înseamnă a te pregăti pentru Împărăția cerurilor.

Nu se teme de moarte cel care-L iubește pe Cel ce a biruit moartea.Numai astfel poți avea sfârșit creștinesc, neînfruntat, în pace și răspuns bun la înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos. Sfârșitul creștinesc al Maicii Domnului”, a scris Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al BOR, pe Facebook.

Tradiții și obiceiuri

În dimineața acestei zile, femeile merg la biserică și împart fructe (struguri și prune) și faguri de miere. Apoi, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele rudelor.

Ciobanii coboară oile de pe munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula. 

De Sf. Maria, fetele poartă năvalnic, o specie de ferigă cu frunze mari, lucioase, în formă de lance, folosită în medicina populară, și despre care se spune că ar avea puterea să aducă pețitori.

Potrivit site-ului CrestinOrtodox.ro, în sudul țării se angajau pândarii la vii și se luau măsuri de protecție magică a podgoriilor împotriva păsărilor.

Tot pe 15 august se deschidea, în satul tradițional, cel mai important sezon al nunților, care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile de toamnă.

Din punct de vedere al agriculturii, perioada dintre Adormirea Maicii Domnului (15 august)  și Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) este considerată cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Ziua de 15 august este ultima în care se mai pot culege plante medicinale utilizate pentru remediile naturiste.

Superstiții de Sf. Maria Mare

De Sfânta Maria nu se muncește. Se spune că în această zi nu este bune să faci curățenie sau alte treburi casnice, deoarece ar putea aduce ghinion. Cum în această zi nu se muncește, nu se coase și nu se spală, ziua poate fi dedicată relaxării, meditației sau plimbărilor.

Înflorirea trandafirilor în apropierea acestei zile este un semn că toamna va fi lungă. 

De asemenea, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcate de cerb, precum și dormitul pe prispă.

Se spune sau nu ”La mulți ani” de Sf. Maria Mare

Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria și derivate ale acestuia, un prilej de sărbătoare a onomasticii și de cinstire.

Pornind de la faptul că este vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este păcat dacă spui “La mulți ani” celor care poartă numele de Maria.

Astfel, ziua onomastică ar putea fi sărbătorită doar pe data de 8 septembrie, de ziua nașterii Fecioarei Maria.

Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui “La mulți ani” cu ocazia acestei sărbători, Sfânta Maria Mare fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

Sf. Maria este ocrotitoarea marinarilor, în această zi fiind organizate ceremonii militare și religioase în principalele porturi maritime și fluviale. 

An de an, în Portul Constanța au loc festivități și evenimente dedicate, la care participă președintele României, dar și alte persoane publice de la vârful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel