Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său și a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. Deși Apostolii erau răspândiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, aduși prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiințându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă, potrivit tradiției Bisericii.
”Adormirea Maicii Domnului. Înțelepciunea bizantină ne-a lăsat un cuvânt mare: Cine moare înainte să moară, nu mai moare atunci când moare”.
A te pregăti pentru moarte înseamnă a te gândi la Cel ce este Viața. A avea gândul la moarte înseamnă a te pregăti pentru Împărăția cerurilor.
Nu se teme de moarte cel care-L iubește pe Cel ce a biruit moartea.Numai astfel poți avea sfârșit creștinesc, neînfruntat, în pace și răspuns bun la înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos. Sfârșitul creștinesc al Maicii Domnului”, a scris Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al BOR, pe Facebook.
Tradiții și obiceiuri
În dimineața acestei zile, femeile merg la biserică și împart fructe (struguri și prune) și faguri de miere. Apoi, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele rudelor.
Ciobanii coboară oile de pe munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula.
De Sf. Maria, fetele poartă năvalnic, o specie de ferigă cu frunze mari, lucioase, în formă de lance, folosită în medicina populară, și despre care se spune că ar avea puterea să aducă pețitori.
Potrivit site-ului CrestinOrtodox.ro, în sudul țării se angajau pândarii la vii și se luau măsuri de protecție magică a podgoriilor împotriva păsărilor.
Tot pe 15 august se deschidea, în satul tradițional, cel mai important sezon al nunților, care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile de toamnă.
Din punct de vedere al agriculturii, perioada dintre Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) este considerată cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.
Ziua de 15 august este ultima în care se mai pot culege plante medicinale utilizate pentru remediile naturiste.
Superstiții de Sf. Maria Mare
De Sfânta Maria nu se muncește. Se spune că în această zi nu este bune să faci curățenie sau alte treburi casnice, deoarece ar putea aduce ghinion. Cum în această zi nu se muncește, nu se coase și nu se spală, ziua poate fi dedicată relaxării, meditației sau plimbărilor.
Înflorirea trandafirilor în apropierea acestei zile este un semn că toamna va fi lungă.
De asemenea, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcate de cerb, precum și dormitul pe prispă.
Se spune sau nu ”La mulți ani” de Sf. Maria Mare
Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria și derivate ale acestuia, un prilej de sărbătoare a onomasticii și de cinstire.
Pornind de la faptul că este vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este păcat dacă spui “La mulți ani” celor care poartă numele de Maria.
Astfel, ziua onomastică ar putea fi sărbătorită doar pe data de 8 septembrie, de ziua nașterii Fecioarei Maria.
Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui “La mulți ani” cu ocazia acestei sărbători, Sfânta Maria Mare fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.
Sf. Maria este ocrotitoarea marinarilor, în această zi fiind organizate ceremonii militare și religioase în principalele porturi maritime și fluviale.
An de an, în Portul Constanța au loc festivități și evenimente dedicate, la care participă președintele României, dar și alte persoane publice de la vârful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Oamenii de știință au descoperit o întrebuințare practică uimitoare pentru zațul de cafea
- Cazurile în care se acordă puncte de stabilitate potrivit Legii nr. 360/2023. Explicațiile Casei de Pensii a Municipiului București - Video
- Un nou bulevard închis în București. Prăpăd în nordul Capitalei
- De ce nu se iau în calcul anii reali de vechime în muncă la recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii: Românii vor constata adevărul
- Luna Recoltei 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
- Marea companie franceză care a deschis a doua fabrică la Zalău. Primarul Pierre Oliver: Consolidăm cooperarea dintre Franța și România / video
- Greșelile frecvente de limbă română explicate de un profesor: de la "servici" la "trebuiesc"
- Cine ar putea fi livratorii care îți aduc mâncarea. Băcanu (PNL): Sunt curios câți români se gândesc la asta atunci când deschid ușa / video
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare pe 14 septembrie: De ce se ține post aspru
- Escaladare fără precedent în războiul de la granița României. Bogdan Chirieac: Rușii nu mai au niciun fel de limită. Nu se poate