CE avertizează ANAF și instanțele, în cazul CFR Marfă. Tergiversările guvernului Orban, respinse
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Comisia Europeană a respins propunerile guvernului Orban în cazul CFR Marfă și a cerut din nou statului român să recupereze cele 570 de milioane de euro pe care compania le-a primit ilegal. CFR Marfă trebuie să își achite datoriile cu lichidități, nefiind acceptate amânări sau ”plăți în natură”.

În februarie, Comisia a constatat că operatorul de transport feroviar de marfă CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de cel puțin 570 de milioane euro, din partea României, prin anularea datoriilor și prin neîncasarea unor datorii de la societate. României i s-a cerut să recupereze de la CFR Marfă aceste sume.

Autoritățile române au solicitat Comisiei amânări ale termenelor de plată, motivate de dificultăți legate de epidemia de COVID-9 , dar și ca plata să se facă ”în natură”.

Recuperarea în natură ar fi un instrument adecvat pentru restabilirea condițiilor de pe piață care au fost distorsionate de măsura ajutorului ilegal, consideră Comisia, dacă are un efect echivalent unei plăți cu lichidități. De asemenea, valoarea activelor trebuie stabilită de o manieră obiectivă care să permită Comisiei să conchidă că valoarea este echivalentă valorii de recuperat, inclusiv dobânda de recuperare adecvată, iar activele beneficiarului nu sunt utilizate pentru a derula activități economice pentru o anumită perioadă de timp după decizie. Este obligatoriu ca legislația națională să permită recuperări în natură.

Nefiind îndeplinite aceste condiții, CE a cerut ca restituirea să se facă în cazul CFR Marfă cu bani lichizi. Instanțele naționale nu ar trebui să continue să urmeze proceduri de restructurare, dacă acestea nu conduc la implementarea la timp a acestei decizii, avertizează Comisia Tribunalul București și ANAF. În sensul celor de mai sus, ANAF și CFR Infrastructură ar trebui să se rețină, în calitatea lor de furnizori ai ajutorului, de la sprijinirea unui concordat preventiv cu creditorii care nu conduce la o recuperare eficientă și la timp a deciziei.

Vezi aici decizia completă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel