Ce ascunde ultimul sondaj la comanda USR, cu Mircea Geoană, prima dată pe locul 2. Val Vâlcu: Este un afiș electoral
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Nicolae Ciucă. Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă. Inquam Photos / Octav Ganea
Ultimul sondaj USR îl dă, pentru prima dată, pe Mircea Geoană pe al doilea loc, iar pe Nicolae Ciucă chiar după Diana Șoșoacă. 

Un ultim sondaj USR, despre intenția de vot la alegerile prezidențiale, realizat de Verified, arată că Marcel Ciolacu ar fi pe primul loc, cu 21,9% din voturi. Mircea Geoană, care abia și-a anunțat candidatura în urmă cu o zi, ar fi pe al doilea loc, cu 17,8%. Sondajul citat, transmis de Digi24, o arată pe candidata USR pe locul al treilea, cu 16,3%. George Simion ar lua 14,9% din voturi, iar Diana Șoșoacă 12,9%. Nicolae Ciucă ar avea 5,9% din voturi. 

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a remarcat de ce astfel de părți din sondaje ajung în spațiul public. 

”Sondajele au două funcții, poate trei. De consultare populară, să ia pulsul societății, să se vadă opinia națiunii despre anumite măsuri ale guvernării, legi, etc. În perioadele electorale, este vorba despre calibrare, să cunoască ce segmente de public împărtășesc aceleași valori cu partidul, unde să-și trimită mesajele, unde trebuie insistat, cum gândește populația pe socio-demografice, deci sunt utile pentru echipa de campanie, pentru cei care fac strategia, tactica și aleg metoda de campanie. Publicarea unor slide-uri din sondaje este tot o metodă de campanie, e folosită pentru a demonstra ceva. Nu ai niciun control, nu ai bază de date, nu știi decât ce vrea partidul respectiv să știi. În cazul de față, USR vrea să transmită, să sugereze, să influențeze electoratul pe teoria votului util, pe principiul: nu-i dați votul lui Ciucă că e Lasconi mai bine plasată și atunci nu vă risipiți voturile. Este un afiș electoral, nu un sondaj. Și asupra altor sondaje publicate de diverse alte partide în perioada aceasta planează aceeași îndoială, reticență. Scopul este să dirijeze campania, iar ce publici are exact valoarea unui afiș electoral, pentru că publici ceea ce vrei să afișezi” remarcă jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel