Ce ar fi trebuit să facă Dragnea ca să fie liber astăzi? Toni Neacșu: Asta pare a fi fost CONDIȚIA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Toni Neacșu: condiția ca Liviu Dragnea să fie liber
Toni Neacșu: condiția ca Liviu Dragnea să fie liber
Avocatul Toni Neacșu a spus care se presupune că ar fi fost condiția ca Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, să fie liber astăzi. 

Liviu Dragnea rămâne în închisoare conform deciziei de astăzi a Tribunalului București. 

”Ce ar fi trebuit să facă Liviu Dragnea ca astăzi, la fix doi ani de la condamnare, să-i fie aprobată liberarea condiționată?” este întrebarea la care a răspuns avocatul Toni Neacșu, la Antena 3: ”Suntem în situația în care, din punct de vedere formal, sunt îndeplinite toate condițiile pentru a se fi dispus liberarea condiționată, însă nu s-a îndeplinit o condiție care stă, practic, la arbitrariul judecătorului și anume judecătorul să aprecieze - după niciun criteriu, pentru că nu este prevăzut în lege un astfel de criteriu - că se poate dispune liberarea condiționată. Din păcate, legislația noastră este destul de neclară în această privință și, din punctul meu de vedere, se abuzează destul de mult de caracterul vag al Codului Penal, care se rezumă la îndeplinirea unor condiții pur formale, adică fracția din pedeapsă și comportamentul în timpul executării pedepsei. Înțeleg că, la fond, pur și simplu, dl Dragnea a fost întrebat dacă-și asumă fapta, practic asta pare a fi fost condiția pentru a i se fi dispus eliberarea condiționată acum.”

DNA, dublu câștig

Fostul lider PSD va putea face o nouă cerere de liberare condiționată abia în luna august, în 27, după solicitarea Parchetului. Inițial, o astfel de cerere ar fi putut fi depusă în 27 iunie. 

Avocatul a mai punctat că ”DNA a câștigat de două ori”, explicând: ”pe de-o parte pentru că s-a respins contestația dlui. Dragnea, pe de altă parte pentru că s-a admis cererea Parchetului și s-a prelungit acel termen care inițial era doar de o lună, deci pe 27 iunie ar fi putut face o nouă cerere de liberare condiționată. Înțeleg că acum s-a dus până-n august, în condițiile în care termenul maxim de prelungire este de 1 an”. 

Decizia de astăzi ar putea fi desființată

Pe de altă parte, o cerere de strămutare a dosarului cu privire la eliberarea lui Liviu Dragnea se află pe rolul Curții de Apel București. Decizia urmează să fie luată în 14 iunie, după ce a fost decisă o amânare în 25 mai. În acest context, în urmă cu o zi, Tribunalul București a considerat că nu este necesară amânarea deciziei pronunțate astăzi. 

În acest context, Toni Neacșu vede că ar fi fost corect, ”atât timp cât exista o cerere de strămutare, deci un dubiu exprimat asupra imparțialității Tribunalului București”, să nu fie soluționată contestația până la decizia CAB. ”Trebuia să se amâne pronunțarea până după ce se pronunța Curtea de Apel pe această strămutare” a punctat avocatul. 

Dacă se va admite cererea de strămutare, decizia de astăzi va fi desființată de drept și se va rejudeca această contestație de către un alt tribunal, după cum a punctat avocatul. 

Vezi și: Liviu Dragnea rămâne la închisoare. Bogdan Chirieac: Decizia a fost luată în altă parte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel