Ce alimente ar trebui să consumi daca ai Covid-19
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Fotografie creată de Ella Olsson, de la Pexels
Fotografie creată de Ella Olsson, de la Pexels
Există o relație importantă între nutriție, imunitate și capacitatea de a vă recupera după noul coronavirus. COVID-19 crește nevoia de nutrienți, cum ar fi vitamina D. De asemenea, dieta și nutriția vă pot ajuta să vă susțineți imunitatea, mai ales dacă consumați alimente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Există o relație importantă între nutriție, imunitate și capacitatea de a vă recupera după noul coronavirus.
COVID-19 crește nevoia de nutrienți, cum ar fi vitamina D. De asemenea, dieta și nutriția vă pot ajuta să vă susțineți imunitatea, mai ales dacă consumați alimente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, conform healthline.com.

Vitamina D


Vitamina D este micronutrientul cel mai des discutat printre experții în nutriție pentru gestionarea COVID-19.

Această vitamină exercită un efect antiinflamator prin suprimarea hiperactivității sistemului imunitar.


Alimente de mâncat


În medie, oamenii produc aproximativ 80% din vitamina D atunci când pielea lor este expusă la lumina soarelui (lumină ultravioletă) și primesc restul de 20% din dieta lor.

Ca rezultat, administrarea zilnică a vitaminei D poate fi o idee bună dacă sunteți în izolare din cauza COVID-19.

Cu toate acestea, unele medicamente pot interacționa cu suplimentele de vitamina D, inclusiv medicamentele care diluează sângele, care sunt frecvente în rândul persoanelor cu COVID-19, ca urmare a riscului crescut de coagulare a sângelui.

De aceea, cel mai bine este să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să luați suplimente de vitamina D în mod regulat.

Creșterea aportului de alimente bogate în vitamina D în timp ce aveți sau vă recuperați de la COVID-19 este o modalitate excelentă de a reduce riscul unei deficiențe de vitamina D și de a vă îmbunătăți potențial răspunsul imunitar.

Alimente bogate în vitamina D

Hering
Gălbenuș de ou
Sardine
Ton 
Somon
Suc de portocale
Ciupercile sălbatice

Carotenoizi și vitamina A


Carotenoizii sunt antioxidanți. Se găsesc în natură în unele alge, bacterii, ciuperci, plante, fructe și legume colorate, dintre care unele le puteți include în dieta dvs. 

Din cele 700 de carotenoide identificate în natură, doar aproximativ 30 au fost găsite în corpul uman. Una dintre acestea este vitamina A și precursorul său, beta carotenul.

Vitamina A este un carotenoid antioxidant solubil în grăsimi. Are proprietăți antiinflamatorii, iar cercetările au arătat că poate fi benefic pentru gestionarea pneumoniei și a infecțiilor respiratorii.

În cazul COVID-19, studiile indică faptul că vitamina A reduce inflamația și stresul oxidativ, îmbunătățește răspunsul imunitar și poate scădea severitatea bolii .


Alimente bogate în vitamina A

Ficat de vită
Ficat de pui
Brânză de capră
Cartofi dulci
Verdeață
Morcovi cruzi
Baby spanac

Zinc


Deficiența de zinc a fost asociată cu un risc crescut de infecții și cu rezultate mai slabe de vindecare la cei cu COVID-19.

Zincul este considerat unul dintre cele mai importante minerale. 


De asemenea, protejează sănătatea țesutului pulmonar și poate fi un tratament suplimentar terapeutic pentru COVID-19. Studiile în acest sens sunt în curs de desfășurare.


Alimente bogate în zinc



Carne de vită tocată
Ciocolată neagră 
Stridii fructe de mare
Semințe de dovleac

Acizi grasi omega-3


Grăsimile polinesaturate Omega-3 sunt o categorie de acizi grași care s-a dovedit a avea beneficii antiinflamatoare pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea creierului, bolile de inimă și artrita reumatoidă.

Aceste grăsimi omega-3 pot îmbunătăți recuperarea la persoanele cu COVID-19.


Alimente bogate în acizi grași omega-3


Seminte de chia
Sardine
Macrou
Seminte de in
Nuci
Somon
După cum probabil ați observat, multe alimente bogate în grăsimi omega-3 sunt, de asemenea, surse bogate de vitamina D.

Vitamina C


Vitamina C este o vitamină antioxidantă care susține sănătatea imunitară la oamenii de toate vârstele.

Studiile pe animale și pe oameni au descoperit că vitamina C poate reduce stresul oxidativ, poate îmbunătăți funcția endotelială pentru a proteja împotriva bolilor de inimă și poate sprijini recuperarea după răceala obișnuită.


Cercetările emergente demonstrează că administrarea de vitamina C persoanelor cu COVID-19 poate sprijini recuperarea și îmbunătățirea în timpul cursului bolii (44, 66, 67).


Alimente bogate în vitamina C 


Kiwi
Conopida
Conserve de roșii
Cartof
Ardei dulce
Papaya

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel