Data actualizării:
Data publicării:

Ce a vrut Guvernul să facă, de fapt, limitând plățile cash. Alexandru Bodislav: De aceea, Ciolacu a fost prins într-o situaţie ingrată

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Alexandru Bodislav, analist economic, a vorbit despre scandalul limitării plăților cash și a explicat de ce a recurs Guvernul la o astfel de decizie.

"A fost o problemă de comunicare, lumea nu a înţeles ce vrea Guvernul să facă, au dat-o în teoria conspiraţiei - că vor să scoată cash-ul de tot. Ideea care era... Nu era vorba de colectare suplimentară din partea bugetului de stat - acolo impactul era foarte mic - şi nu era vorba nici de scoaterea cash-ului din piaţă pentru a putea introduce un control suprem prin inexistența banilor în format numerar, ci pur şi simplu se doreşte o normalizare a românului, în ideea modului în care face tranzacţii deasupra tejghelei (over the counter), în ideea că tranzacţiile pe bunuri şi servicii simple ar trebui fiscalizate, ar trebui clarificate.

Și asta se poate face doar printr-un control asupra modului în care acestea sunt făcute. S-au prins că, de obicei, tranzacţiile cu cash implică o parte care nu declară mai departe pe ce a făcut tranzacţia aia şi, dorind  să rezolve asta, au intervenit cu această logică.

"De aceea, Ciolacu a fost prins într-o situaţie ingrată pentru poziţia lui"

Practic, ei doreau să educe românul într-un sens calitativ, să îşi facă tranzacţiile direct în piaţă într-un mod transparent. Nu voia nimeni să scoată cash-ul din economie, dar, pentru că nu au exprimat ideea asta şi nu au comunicat-o bine către populaţie, a ieşit teoria conspiraţiei - că vor să scoată banii din piaţă - şi s-a ajuns la ce s-a ajuns.

De aceea, Ciolacu a fost prins într-o situaţie ingrată pentru poziţia lui - să îşi retragă cuvintele şi ideile pe care le-a avut", a spus Alexandru Bodislav, la DCNews TV.

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel