Ce a trimis România pentru păstrare în Seiful Apocalipsei din Norvegia
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter Svalbard Seed Vault
Sursa foto Twitter Svalbard Seed Vault
Unul dintre cele mai fascinante subiecte este acela despre Armaghedon, ziua în care totul va lua sfârșit pe Pământ.

Deși sună ca și cum ar face parte dintr-un film SF, un Armageddon ar putea avea loc oricând,  mai ales că în prezent omenirea deține tehnologie de distrugere în masă. Și să nu uitam natura, un fenomen de neînvins în fața căreia cu toții suntem ”dezarmați”. În decurs de câteva minute, viața pe Pământ ar putea să dispară, drept urmare, specia umană s-a pregătit pentru ce este mai grav, o Apocalipsă.

În mai multe locații din lume există câteva bănci unde sunt păstrate diferite semințe, care vor fi folosite doar în cazul unei catastrofe mondiale. Se poate spune, fără să exagerăm, că este singura soluție în prezent prin care omenirea poate supraviețui în cazul unei Apocalipse. Și pentru a fi sigur că există o rezervă la rezervă oamenii au creat încă o bancă cu semințe, considerată mama tuturor băncilor de acest gens, scrie Shtiu.

Seiful Apocalipsei din Norvegia

La jumătatea drumului dintre Norvegia și Polul Nord se găsește, în pământ, Seiful Apocalipsei, cea mai mare bancă de semințe din lume. Aici sunt stocate eșantioane din majoritatea plantelor, fructelor și legumelor de pe planetă.

Țara noastră a trimis aici peste 900 de semințe de la Banca de resurse Genetice Vegetale ”Mihai Cristea” din Suceava.

Seiful se găsește arhipelagul Svalbard și a fost construit în permafrostul de pe insula Spitsbergen. Piatra de temelie a locației a fost pus în anul 2008. Banca este deschisă de doar trei ori pe an, pentru a limita expunerea semințelor la mediul exterior.

Băncile de gene se ocupă cu studierea și conservarea semințelor și a culturilor din întreaga lume. Cercetătorii care lucrează în aceste locații trebuie să dezvolte soiuri de plante, legume sau fructe care să reziste la diferite boli, dăunători și condiții climatice extreme. Potrivit datelor oficiale, în Seiful Apocalipsei se găsesc nu mai puțin de 1,2 milioane de semințe.

Camerele seifului se găsesc la 100 de metri în interiorul muntelui, sub un strat de rocă a cărui grosime variază între 40 și 60 de metri. Poarta de la intrare arată impresionant și are rolul de a menține temperatura constantă în interior. Semințele sunt ținute la o temperatură constantă de minus 18 grade Celsius, seiful putând adăposti până la 4,5 milioane de eșantioane.

Citește și:

Apocalipsa meteo” anunțată pentru 2050 vine în această săptămână. Elena Mateescu: La ce să ne așteptăm

O prognoză ipotetică făcută pentru anul 2050 și realizată în urmă cu doi ani de un grup de meteorologi britanici va deveni valabilă încă din această săptămână, ca urmare a valului de căldură fără precedent care a lovit deja Europa în această perioadă, informează CNN.

„Vorbim de scenarii climatice previzibile, în contextul în care acestea se realizează până în jurul perioadei 2030-2050. De altfel, dacă ne uităm și pe site-ul Organizației Meteorologice Mondiale, o să găsim încă din decembrie 2014 astfel de informații prin care suntem pregătiți să prezentăm vremea în viitorul 2030-2050, în condițiile în care temperatura medie anuală a aerului va putea crește cu mai mult de 4 grade față de perioada preindustrială. Vorbim de acest episod de val de caniculă persistent în Europa de Sud, Sud-Est, care urmează a înregistra un vârf și în zona țării noastre începând de joi, cu temperaturi în creștere la 37-38 de grade în bună parte din țară, în regiunile extracarpatice, în zonele de câmpie și mai ales vineri, sâmbătă, duminică, luni și marți, pentru că anticipăm că vârful acestui val de căldură se va înregistra și în zona țării noastre, la acest sfârșit de săptămână și debutul săptămânii viitoare”, a spus Elena Mateescu.

„Ne așteptăm să avem și în zona țării noastre, la început, valori de 38 de grade la umbră, după care, cu siguranță, este posibil să înregistrăm și 39, dar cu siguranță temperaturile resimțite vor fi cu mult mai mari - 42 posibil spre 44 de grade. Cu siguranță, vă spunem miercuri dimineață, vom interveni și vom elabora o alertă meteorologică în acest sens, urmând ca din aproape în aproape să urmărim ce se întâmplă din punctul de vedere al dinamicii valului de căldură și în zona țării noastre”, a mai spus Elena Mateescu.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel