Data actualizării:
Data publicării:

Ce a fost descoperit în Spitalul din Urziceni - raport. Secția de Obstretică - Ginecologie, cu lacătul pe ușă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ce a fost descoperit în Spitalul din Urziceni - raport. FOTO: captura video
Ce a fost descoperit în Spitalul din Urziceni - raport. FOTO: captura video

Care sunt neregulile găsite de DSP Ialomița la Spitalul din Urziceni, unde o femeie a fost lăsată să nască în curtea unității. Managerul, suspendat din funcție, medicul de gardă și asistenta medicală au fost amendați.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa a constatat la Spitalul Municipal din Urziceni, în urma controlului efectuat, că există o ”lipsă masivă” de personal medical care să asigure un act medical de calitate, corespunzător pentru pacient.

Spitalul din Urziceni este în mijlocul unui scandal imens, după ce luni dimineață o femeie de 24 de ani a fost lăsată să nască în curtea spitalului, personalul medical care era de gardă în acel moment solicitase o ambulanță pentru a o transporta pe femeie la o altă unitate medicală, motivând că la Spitalul din Urziceni nu avea niciun medic ginecolog disponibil.

”Deşi spitalul are mai multe secţii în structura organizatorică conform clasificării IV pe nivel de competenţe conform Ordinului 323/2011 şi Ordinului 1408/2010, se constată că există o lipsă masivă de personal medical care să asigure un act medical de calitate, corespunzător pentru pacient”, se arată în raportul DSP Ialomiţa făcut public de Ministerul Sănătăţii, arată Agerpres.

Potrivit documentului, la data controlului, secţia de Obstetrică - Ginecologie era ”nefuncţională”.  De asemenea, pacienta s-a prezentat la Compartimentul Primiri Urgenţe, a fost înregistrată în registrul de consultaţii fără a fi consultată de medicul de gardă (medic cu specialitate de chirurgie generală), ”conform notelor explicative date de asistenta medicală şi medicul de gardă”.

”În Registrul de consultaţii nu apar completate toate rubricile, nefiind menţionată ora de prezentare a pacientei. De asemenea, în Registrul de consultaţii pacienta figurează ca şi diagnosticată cu ”sarcina la termen”, existând şi parafa medicului de gardă (nu s-a putut identifica motivul lăsării acesteia ). Din Nota de relaţie a acestuia reiese faptul că nu a fost anunţat de către asistentă, nu a văzut pacienta, dar parafa se află la dispoziţia cadrelor medii sanitare”, mai arată raportul.

Doi medici, două asistente și o infirmieră, de gardă în momentul incidentului

Conform graficului de gărzi afişat pe site-ul unităţii sanitare şi a notei explicative a asistentei medicale, a reieşit faptul că în Serviciul de gardă figurau doi medici, două asistente medicale şi o infirmieră.

”Din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere reiese faptul că asistenta medicală de gardă încearcă să o împiedice să părăsească incinta CPU, dar fără rezultat, aceasta îndreptându-se către poarta spitalului însoţită de membrii familiei”, mai arată raportul DSP.

În raport se mai susţine că unitatea spitalicească are elaborată o procedură de transfer interclinic a pacienţilor critici cu alte unităţi sanitare cu paturi de rang superior.

De asemenea, DSP Ialomiţa susţine că Spitalul Municipal Urziceni a informat printr-o adresă serviciul de ambulanţă că nu are linie de gardă pe secţiile obstetrică şi ginecologie, nu are neonatolog, nu are asistente specializate (moaşe), iar după ora 15,00 nu are medic anestezist.

Potrivit DSP Ialomiţa, nu au fost respectate mai multe prevederi în vigoare.

”Internarea pacienţilor în regim de urgenţă în spital se face doar prin UPU sau CPU, cu excepţia pacienţilor aflaţi în stare critică transferaţi direct din alte unităţi sanitare la secţiile de terapie intensivă fără a fi necesară evaluarea lor în UPU.

Art. 41 - Personalul din cadrul CPU are obligaţia de a asigura asistenţa medicală de urgenţă pacientului aflat în stare critică, în limita competenţelor şi a pregătirii, fiind obligatorie apelarea din timp a specialiştilor aflaţi de gardă în spital sau la domiciliu, în situaţiile care necesită implicarea lor în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi eventual a tratamentului definitiv, după caz. În cazurile în care pacientul necesită transfer de urgenţă la un spital cu grad de competenţă mai înalt, personalul din cadrul CPU are obligaţia să iniţieze procedurile de transfer interclinic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Conform art. 44 din OMS nr. 1706/2007 - pacienta sosită cu mijloc propriu la UPU trebuia să aibă acces în unitatea sanitară printr-o intrare unică, bine marcată, unde trebuia efectuat triajul cazului.

Conform Art. 46 - OMS nr. 1706/2007 Pacienţii care reprezintă cazuri sociale, necesitând în acelaşi timp îngrijiri medicale, vor fi trataţi ca fiind cazuri medicale de urgenţă, implicând în acelaşi timp asistentul social din cadrul CPU”, se mai susţine în raport.

Totodată, susține DSP Ialomiţa, conform Art. 55 din OMS nr. 1706/2007, la sosire, în urma efectuării triajului, pacienta din CPU trebuia examinată de medicii de gardă din aceste structuri, care decideau investigaţiile necesare şi medicii de specialitate care urmează să fie chemaţi în vederea acordării consultului de specialitate, dacă se consideră necesar.

Prin neconformităţile găsite se numără lipsa de personal de specialitate în Compartimentul de neonatologie şi deficit de personal în secţia de Obstetrica-Ginecologie, neasigurarea unei linii separate de gardă în specialitatea Obstetrică-Ginecologie şi a unui medic anestezist după ora 15,00, nerespectarea de către conducerea unităţii sanitare a condiţiilor minime privind organizarea şi dotarea CPU, conform normelor legale in vigoare, lipsa de personal de specialitate în secţia de pediatrie, neîndeplinirea de către medicul de gardă a oricărei obligaţii prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor în structurile de primiri urgenţe, nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă, neconcordanţă între structura organizatorică aprobată de Ministerul Sănătăţii şi structura funcţională prevăzută în Autorizaţia Sanitară de Funcţionare temporară.

DSP Ialomiţa a sancţionat cu 4.000 de lei managerul unităţii medicale pentru nerespectarea de către conducerea unităţii sanitare a condiţiilor minime privind organizarea şi dotarea UPU sau CPU, cu 3.000 de lei medicul de gardă pentru neîndeplinirea oricărei obligaţii prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor, în structurile de primiri urgenţe, precum şi în serviciile de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi cu 4.000 de lei asistenta medicală pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă, mai arată Agerpres.

Citește și: Managerul Spitalului din Urziceni, Daniela Ianuș, suspendat din funcție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel