Ce a câștigat Varșovia prin prezența lui Biden. Hartmann: Pivot al SUA în Europa. Dependența Germaniei, nocivă pentru interesele americane
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
H.D. Hartmann a analizat vizita lui Joe Biden la Varșovia și poziția în care se află acum Polonia.

"Jocul a fost foarte clar. Este dialogul între Rusia şi SUA. SUA, prin vizita preşedintelui Biden, s-a aşezat alături de victima agresiunii ruse - Ucraina. Acesta este primul aspect. Al doilea, vizita, deşi semianunțată - se ştia, se intuise că se va face o vizită surpriză - la Kiev a preşedintelui Biden și a fost încununată de succesul de la Varșovia, unde, practic, Varșoviei, din punctul meu de vedere, i s-a confirmat poziția de aşa-numitul pivot polonez al SUA în Europa.

Varşovia a câştigat statutul de aliat, de supraputere aliată în Europa. Dacă ne uităm, toate mesajele americane, toate discursurile americane, până la Trump, cele care se refereau la politicile americane în Europa se dădeau ori de la Berlin, ori de la Paris, mai rar de la Londra. Prima vizită internaţională a lui Trump a fost în Polonia, cu un discurs, exact în acelaşi loc unde a vorbit şi preşedintele Biden, de 40 minute. A transmis un mesaj foarte ferm, în acel moment, cu privire la dependenţa Europei occidentale de gazul rusesc.

Iată că preşedintele Biden confirmă acest pivot polonez al SUA. Nu mai sunt Franţa şi Germania aliații fundamentali în nordul Europei, ci este Polonia.

"Elita americană decisese de mult că dependența de gazul rusesc a Germaniei era nocivă pentru interesele SUA în Europa"

Încununarea cu succes a unui pivot care are loc de câţiva ani buni, din timpul administraţiei Trump. Observăm că preşedintele Biden nu a schimbat foarte multe din politicile externe ale preşedintelui Trump. Elita americană decisese de mult că dependența de gazul rusesc a Germaniei, în special, - supraputerea economică a Europei - era nocivă pentru interesele de securitate şi interesele SUA în Europa.

Polonia a fost încoronată ca principal aliat. B9, astăzi, vine să confirme. B9 va fi probabil construită ca un lanţ sanitar în jurul acestui conflict pe care, din nefercire, Putin a anunţat că îl continuă", a spus H.D. Hartmann, în emisiunea Geostrategica, de la DCNews TV.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel