CDU l-a ales pe urmașul lui Merkel. Candidatul conservator, desemnat cu un an înainte de alegerile federale din Germania
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Partidele conservatoare CDU și CSU au decis să desemneze cu un an înainte de termen candidatul lor pentru funcția de cancelar. Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a fost ales să conducă această cursă, consolidându-și poziția ca figura principală a dreptei germane înaintea alegerilor federale din 2025. Anunțul a fost făcut public de Markus Söder, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), partenerul bavarez al CDU, într-o demonstrație de unitate care contrastează cu tensiunile anterioare dintre cele două partide surori.

Desemnarea lui Merz vine mai devreme decât era prevăzut inițial, partidele conservatoare intenționând să clarifice problema candidatului abia după alegerile regionale din Brandenburg, care urmează să aibă loc în septembrie. Totuși, sprijinul exprimat de Markus Söder și retragerea din competiție a altor potențiali candidați, precum prim-ministrul landului Renania de Nord-Vestfalia, Hendrik Wüst, au accelerat acest proces.

La o conferință de presă organizată marți, Merz și Söder au ieșit împreună pentru a anunța candidatura oficială. Söder, care în trecut s-a profilat drept un posibil rival, a susținut deschis candidatura lui Merz, declarând că vor colabora strâns pentru a obține succesul în alegerile viitoare. Această demonstrație de unitate vine după o perioadă de tensiuni în 2021, când Söder și fostul lider al CDU, Armin Laschet, s-au aflat în competiție pentru aceeași nominalizare.

Prioritățile lui Merz: migrația și politica economică

În discursul său, Friedrich Merz a subliniat două dintre domeniile cheie care vor defini mandatul său, dacă va câștiga alegerile: migrația și economia. Deși Merz recunoaște că migrația rămâne o temă importantă pentru Germania, el a afirmat că își dorește ca aceasta să nu domine campania electorală din 2025. Cu toate acestea, CDU sub conducerea sa a adoptat o poziție mai conservatoare privind azilul și migrația, distanțându-se de politicile mai liberale promovate în timpul guvernării Angela Merkel.

Cea de-a doua prioritate a lui Merz este politica economică, unde dorește să readucă în prim-plan conceptul de economie socială de piață. În opinia sa, economia Germaniei traversează o perioadă „precară”, iar el vede soluția într-o politică economică robustă care să repună țara pe drumul creșterii. Acest accent pe redresarea economică reflectă dorința conservatorilor de a recâștiga încrederea alegătorilor, pe fondul provocărilor economice globale și al schimbărilor rapide din piața muncii.

Friedrich Merz este un veteran al politicii germane, dar parcursul său nu a fost lipsit de obstacole. La 68 de ani, el devine cel mai în vârstă candidat la funcția de cancelar din Germania din ultimele decenii. După ce a preluat conducerea CDU în 2022, Merz și-a petrecut ultimii trei ani construindu-și echipa și consolidându-și influența în partid. Cu toate acestea, unele dintre promisiunile sale din trecut, cum ar fi reducerea sprijinului pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), nu s-au materializat, ceea ce a ridicat întrebări în legătură cu capacitatea sa de a aduce schimbări semnificative.

O parte din dificultățile lui Merz au fost legate de relația sa tensionată cu Angela Merkel. După ce CDU a pierdut alegerile federale din 2002, Merkel a preluat controlul asupra partidului și l-a înlăturat pe Merz din funcția de lider al grupului parlamentar. Această înfrângere a dus la retragerea sa din politică timp de aproape un deceniu, perioadă în care s-a concentrat pe cariera sa în sectorul privat, inclusiv ca președinte al filialei germane a gigantului financiar Blackrock.

Un nou program conservator

Odată cu revenirea sa în politică, Merz a adus schimbări semnificative în programul CDU, distanțându-se de politicile mai centriste ale predecesoarei sale, Angela Merkel. Sub conducerea sa, CDU a adoptat o poziție mai conservatoare în ceea ce privește migrația, Islamul și politica de securitate. De asemenea, programul politic actual prevede reintroducerea treptată a serviciului militar obligatoriu, o măsură care reflectă preocupările crescute legate de securitatea națională în contextul global actual.

Deși Merz a reușit să își consolideze poziția în CDU și să câștige sprijinul partenerului bavarez CSU, el se confruntă cu provocări semnificative pe scena politică germană. Partidul său se află într-o competiție acerbă cu extrema dreaptă AfD și trebuie să recâștige electoratul de centru-dreapta care s-a îndepărtat în timpul mandatului lui Merkel.

În fața lui Merz stă un an de campanie electorală intensă, în care va trebui să își facă loc între tendințele extremiste și politica centristă promovată de Olaf Scholz, actualul cancelar. Duelurile din Bundestag dintre Merz și Scholz au devenit un element central al politicii germane recente, cei doi reprezentând viziuni opuse privind viitorul Germaniei.

În plus, conservatorii germani se confruntă cu necesitatea de a atrage noi votanți, în special în contextul schimbărilor demografice și economice. Merz trebuie să convingă nu doar alegătorii tradiționali, ci și generațiile mai tinere, într-un moment în care politica globală este tot mai mult definită de probleme precum schimbările climatice, digitalizarea și migrația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel