CCR: Titlul de doctor poate fi retras doar 'dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice'
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 08 iun 2022, 16:20
WhatsApp
CCR: Titlul de doctor poate fi retras doar 'dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice' / Foto Agerpres
CCR: Titlul de doctor poate fi retras doar 'dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice' / Foto Agerpres
Curtea Constituţională a României a stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care 'nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice'.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că dispoziţiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educaţiei naţionale 1/2011 sunt constituţionale 'în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice'.

Art. 170, alin. 1 spune că: 'În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?