CCR: Pensiile speciale sau contributive aflate în plată nu pot fi micșorate / Guvernul a adoptat proiectul privind recalcularea pensiilor magistraților
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
La 15 decembrie 2022, Curtea Constituțională a decis că nicio pensie specială sau pensie contributivă aflată în plată nu poate fi micșorată.

Curtea Constituțională a hotărât la data de 15 decembrie 2023 că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. CCR arată că nicio pensie specială sau bazată pe contributivitate nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.

”Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia.

Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei.

Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție”, precizează CCR în motivare.

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat proiectul de lege privitor la pensiile speciale

Ieri, Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat proiectul de lege recalcularea pensiilor magistraților aflate în plată. Executivul dorește ca nicio pensie specială să nu depășească salariul.

Ministerul Muncii a transmis că „nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”.

Proiectul de lege va fi dezbătut și supus spre aprobare în Parlament:

„Proiectul de lege privind pensiile, adoptat în primă fază în Guvern, după care va fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlamentul României, aşa cum este şi normal”, a spus ministrul Marius Budăi la finalul ședinței de Guvern de ieri, 28 decembrie 2022 (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel