Data actualizării:
Data publicării:

CCR: Ordonanța ”Prună” este neconstituțională

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ordonanța „Prună” 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal este neconstituțională, a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională.

CCR a conexat trei sesizări cu același obiect. „Cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Avocatul Poporului și, respectiv, de 51 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor, Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, precum și de deputați neafiliați și un deputat al Grupului Minorităților Naționale) și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, precum și dispozițiile art.I pct.1 fraza a doua, art.II pct.1, art.IV pct.1 fraza a treia și art.IV pct.2 fraza a doua din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2016 sunt neconstituționale”, a transmis Curtea Constituțională.

CCR a avut pe ordinea de zi trei obiecții de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, două formulate de Avocatul Poporului și una formulată de deputați ai Alianței pentru Unirea Românilor, Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, deputați neafiliați și un deputat aparținând Grupului Minorităților Naționale, notează Mediafax.

Citește și: Sesizarea pe modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, dezbătută pe 16 martie de CCR

Amintim că judecătorii CCR vor dezbate pe data de 16 martie 2022 sesizarea USR și AUR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Termen ședință de judecată pentru sesizarea referitoare la Hotărârea Camerei Deputaților nr.8 din 9 februarie 2022 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților este 16 martie.

CCR: Legea privind transmiterea unor terenuri în domeniul public al unor localităţi din Hunedoara, neconstituţională

În altă ordine de idei, Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri în domeniul public al unor localităţi din judeţul Hunedoara.

La începutul lunii ianuarie, Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare asupra Legii privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR - SA în domeniul public al municipiului Brad şi al comunelor Şoimuş, Luncoiu de Jos, Vălişoara şi Băiţa. „Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii şi a principiului autonomiei locale, a regimului proprietăţii publice, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi cel al Curţii Constituţionale”, argumenta şeful statului, arătând că Parlamentul i-a transmis această lege în vederea promulgării pe 27 decembrie, notează Agerpres. Iohannis a solicitat CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel