CCR LEGI JUSTIȚIE. PNL, strategie. Cătăniciu: Nu s-a mai întâmplat niciodată - VIDEO
Deputata ALDE Steluța Cătăniciu a vorbit, la DC News , despre strategia PNL.
În contextul în care, după decizia CCR de pe 13 februarie cu privire la Legea 317, PNL și-a anunțat tactica, aceea de a face sesizări de neconstituționalitate, dar pe rând, Steluța Cătăniciu a fost întrebată care este scopul unei astfel de strategii.
"În primul rând, vreau să vă spun că este o strategie foarte proastă a celor din PNL, pentru că încearcă să se opună promulgării celor trei legi. În special, se opun practic intrării în vigoare a acelor prevederi care reglementează răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor. O lege care este cerută, așa cum am văzut, în majoritatea sondajelor de opinie, de aproape 90 la sută din cetățenii acestei țări, și este firesc să fie așa. Există un principiu ridicat la rang constituțional: nimeni nu este mai presus de lege", a declarat, într-un interviu acordat DC News, Steluța Cătăniciu.
"Nu se poate ca tu să condamni nevinovat un om și după zece ani să se constate că a stat în închisoare nevinovat fiind și tu să-ți cer scuze. (...) Lumea se referă în general la cauze penale. Acum dă bine să vorbim despre lupta împotriva corupției, deși vedem, prin ceea ce iese mai nou în spațiul public, că n-are nimic lupta împotriva corupției cu ceea ce se întâmplă în multe din dosarele instrumentate de către DNA", a mai spus deputata ALDE.
"Dau dovadă de iresponsabilitate"
Revenind la strategia PNL, a spus că "este o strategie greșită". "Din punctul meu de vedere, dau dovadă de iresponsabilitate. Încearcă să împiedice intrarea în vigoare a acestor legi. Chiar spunea un coleg de-al meu, din Comisia Jurdicică, membru al PNL, și-au făcut strategia de a nu trage toate gloanțele deodată. (...) cei de la USR au sesizat Curtea Constituțională pe data de 22 ianuarie, înainte cu o zi de termenul fixat de Curte pentru a dezbate cele trei legi, 303, 304 și 317. Ori acest proces de legifere este foarte important. Există termene foarte bine definite. Ai două zile în procedură de urgență pentru a sesiza Curtea Constituțională înainte de promulgarea legii de către președinte, ai cinci zile în procedură normală", a explicat deputata.
"Nu s-a mai întâmplat niciodată"
"Am verificat, nu s-a mai întâmplat niciodată, în Parlament, să se încerce stoparea intrării în vigoare a unor legi, cu atât mai mult a acestor legi deosebit de importante", a explicat Steluța Cătăniciu.
[citeste si]
"Din punctul meu de vedere, sesizarea celor de la USR ar trebui respinsă pentru că a fost făcută depășind termenul prevăzut de lege", a mai spus Cătăniciu.
Interviul poate fi urmărit mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News