CCR discută sesizarea pe legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor
Curtea Constituțională a României discută astăzi, 28 iunie 2023, sesizarea pe legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor.
Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor, notează Agerpres.
Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunţat, pe 25 mai, că au sesizat Curtea Constituţională privind Legea de modificare a Codului penal, iniţiată de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Lucian Bode, privind infracţiunile referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice.
"Proiectul de lege a fost aprobat rapid de majoritatea PSD-PNL-UDMR pentru a-i descuraja pe români să protesteze faţă de dezastruosul Guvern patronat de Klaus Iohannis. Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă", se explică într-un comunicat al USR.
Potrivit celor două partide, prin această lege s-ar fi încălcat mai multe prevederi din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi din Constituţia României.
"Potrivit legii Bode-Ciucă, tulburarea ordinii şi liniştii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiţii (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa 'un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa'), cu închisoare cuprinsă între 1 an şi 4 luni şi 6 ani şi 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani", precizează USR în comunicat.
"Totodată, redactarea propusă dovedeşte carenţe din punct de vedere al clarităţii şi preciziei normei penale de incriminare, fapt care permite o interpretare echivocă şi aplicarea sa în mod discreţionar şi abuziv. Acest lucru contravine bogatei jurisprudenţe a Curţii Constituţionale referitoare la accesibilitatea şi previzibilitatea legii, atribute fundamentale pentru respectarea principiului securităţii raporturilor juridice şi pentru garanţiile constituţionale împotriva arbitrariului", menţionează şi Forţa Dreptei.
Conform sesizării, proiectul nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare sau fundamentare pentru majorarea pedepselor.
"Domnii doctori în nimic Ciucă şi Bode le ştiu pe toate şi le-au rezolvat pe toate în ţara asta. Au rezolvat cu preţurile, cu inflaţia, au reuşit să ne ducă în Schengen şi le mai rămăsese ceva de făcut: să reformeze Codul penal. Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzaţi de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze şi să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situaţii aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniştii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă. Numai statele autoritare, statele în care democraţia este grav afectată, au tendinţa să mărească pedepsele, uitând că nu majorarea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în faţa legii a celor care au greşit", a afirmat deputatul USR Stelian Ion, conform comunicatului.
În 17 mai, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 177 de voturi "pentru", 76 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede că participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei, se vor pedepsi şi cu închisoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News