CCR arată ce s-a ÎNCĂLCAT la modificarea Legii referitoare la credite
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 referitoare la acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea actului normativ.

Curtea reţine că nerespectarea primului criteriu a condus la încălcarea principiului bicameralismului. 'Astfel, chiar dacă, prin raportare la forma adoptată de Senat, nu există o configuraţie semnificativ diferită între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, totuşi legea criticată conţine un număr de soluţii normative care, sub aspectul fondului reglementării, se îndepărtează considerabil de conceptele asupra cărora Senatul s-a pronunţat şi de soluţia legislativă urmărită de Senat, în condiţiile în care acesta nu s-a putut pronunţa asupra modificărilor introduse în cadrul Camerei decizionale, respectiv Camera Deputaţilor', menţionează CCR.

În concluzie, mai arată judecătorii constituţionali, Curtea constată că legea criticată încalcă prevederile art.61 alin.(2) şi ale art.75 din Constituţie.

Camera Deputaţilor a adoptat, în aprilie, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).

'Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (...) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depăşirea limitei de vârstă', prevede, printre altele, proiectul adoptat, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel