CCR a declarat neconstituțional un articol promovat chiar de Danileț
Pentru păstrarea judecătorului Cristi Danileț în CSM, Curtea Constituțională a declarat neconstituţionale două alineate dintr-un articol din Legea 317/ 2004, pe baza cărora Danileţ a fost scos din Consiliu. Articolul 55 din Legea 317/ 2004, declarat neconstituţional de CCR, a fost promovat, culmea, chiar de Cristi Danileţ, în 2005, spune judecătorul Marius Dumbravă. Decizia CC a fost luată cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă, judecătorul Ion Predescu fiind absent din motive medicale.
"Nu pot să nu remarc însă faptul că cel care a invocat excepţia de neconstituţionalitate, Cristi Danileţ, a fost cel care a promovat acest articol în 2005, art. 55 din Legea 317/2004. De altfel s-a şi lăudat cu acest lucru, ca acum să invoce această neconstituţionalitate când nu îi mai convine textul. Vă reamintesc că domnul Danileţ a fost consilierul fostului ministru de atunci Monica Macovei, de aceea mie mi se pare surprinzător că a invocat dintr-o dată, într-o chestiune personală, această excepţie. Dar, mă rog, este dreptul dumnealui, iată CCR s-a pronunţat. Să vedem ce consecinţe va avea în viitor această decizie", a afirmat Dumbravă pentru Agerpres.
Referitor la decizia CCR, Dumbravă a spus "să aşteptăm hotărârea în întregul ei, să vedem cum CCR a privit lucrurile. Sigur, în aceeaşi măsură, nu ştiu ce influenţă va avea asupra cauzelor care sunt acum pe rolul instanţelor de judecată ordinare. S-ar putea să nu aibă nicio influenţă această decizie a CCR, dar, da, dacă ea a fost dată trebuie respectată pentru viitor că aşa spune Constituţia României", a explicat judecătorul.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis joi excepţia ridicată de judecătorul Cristi Danileţ şi a decis că este neconstituţional articolul 55 alin.4. şi 9 referitor la revocarea unui membru CSM.
Art. 55 - alin 4 prevede că "Membrii aleşi ai CSM sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor.
Alin. 9 al aceluiaşi articol stabileşte că " în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), plenul CSM dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News