Data publicării:

CCIR: Uniunea Europeană are în vedere despăgubirea companiilor afectate de Brexit

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

Camera de Comerț și Industrie Prahova (CCI Prahova) a organizat, joi, 11 februarie, webinar-ul cu tema „Brexit – Înțelegere și adaptare a mediului antreprenorial”, eveniment destinat companiilor implicate în relații de afaceri cu Marea Britanie, precum și acelora care doresc să înțeleagă mai bine impactul economic al acestor schimbări.

Webinarul a abordat teme de interes pentru mediul de afaceri, precum: operațiunile vamale, implicațiile fiscale în contextul Brexit, modalități de continuare a activității firmelor care operează în Marea Britanie, accesul pe piața muncii din UK și condițiile pentru lucrătorii detașați, oportunități de afaceri și parteneriate investiționale Marea Britanie – România.

„Fără îndoială, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment foarte important, pe care îl resimțim cu toții, din plin, la toate nivelurile, mai ales dacă ținem cont că excedentul comercial pe care îl avem cu această țară este unul strategic. Acest lucru ne obligă să fim extrem de atenți în a menține sau chiar a crește această valoare. Totodată, acesta este și motivul pentru care Camera de Comerț și Industrie a României s-a implicat, încă din 2016, imediat după referendumul din luna iunie, în elaborarea și publicarea de materiale de informare, documente de poziție, organizarea de seminarii și consultări cu mediul diplomatic și comunitatea de afaceri pe tema Brexit. La ora actuală, există, la nivel european, un subiect intens discutat legat de Brexit, și anume realizarea unui ajutor financiar, destinat entităților eligibile care au înregistrat pierderi ca urmare a Brexit-ului. Prin urmare, Guvernul României va analiza și va emite o decizie în acest sens, privind eligibilitatea instituțională, precum și cea a companiilor”, a declarat dl. Eduard Costin, Director Relații Externe, care a transmis mesajul președintelui CCIR, Mihai Daraban.

„În condițiile în care Marea Britanie este un important partner economic al României, de fapt statul cu care țara noastră are înregistrat cel mai important excedent comercial, evident că mediul de afaceri românesc a fost puternic afectat încă din primele zile de punere în aplicare a prevederilor BREXIT. Efectele Brexit s-au resimțit mai ales asupra exporturilor românești către Marea Britanie, cu implicaţii asupra transporturilor de mărfuri, afectând în egală măsură și statutul cetățenilor români care lucrează sau călătoresc în această țară. Astfel, devine extrem de importantă organizarea a cât mai multor întâlniri de acest gen, la care să participe atât reprezentanții mediului de afaceri cât și cei ai autorităților centrale sau locale implicate. Mai mult chiar, pentru ca să putem trece cu bine peste aceste schimbări, astfel de evenimente ar trebui sa devină o prioritate națională”, a declarat vicepreședintele CCIR,  Aurelian Gogulescu.

La eveniment au mai participat specialiști din cadrul Ministerului Finanţelor – Vama si ANAF, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, reprezentanţii diplomatici ai Ambasadei României la Londra, respectiv Ambasadei UK in România, membri ai Sistemului Cameral din România, precum și reprezentanți a peste 50 de companii din întreaga țară.

BREXIT: Reglementări noi pe relația cu Regatul Unit

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) a părăsit Uniunea Europeană (UE) la data de 31 ianuarie 2020 astfel încât, în acest moment se află în perioada de tranziție care se va finaliza la 31 decembrie 2020. Astfel, prin părăsirea pieței unice UE și a uniunii vamale, noi reglementări vor fi implementate începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe relația cu Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel