Data publicării:

Cazuri de cancer transmisibil la câine, în Capitală. Contaminarea se face pe cale sexuală

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Un caz deosebit de cancer transmisibil se află în tratament la o clinică veterinară din București. Pacientul este Leon, un maidanez îngrijit de locatarii unui bloc, dar nici câinii de rasă nu sunt în afară de pericol. Cancerul transmisibil, numit sarcom Sticker, se răspândește pe cale veneriană, așa că proprietarii patrupedelor care privesc indiferenți când masculii curtează femele ”comunitare” ar  trebui să fie îngrijorați. Pot trece ani până la depistarea afecțiunii, fiindcă semnele clinice care se instalează lent, dar câinele infectat poate transmite sarcomul imediat după contaminare.

[caption id="attachment_137324" align="alignleft" width="300" caption="inainte de tratament"][/caption]

Numărul cazurilor de cancer transmisibil a crescut în Capitală. Recent, medicii de la clinica Ortovet au primit în îngrijire un pacient deosebit. Leon este un maidanez care a dezvoltat o formă extrem de rară a tumorii, care până acum 3-4 ani de zile nu era descrisă nici în studiile de specialitate. Localizarea tipică a sarcomului Sticker este cea  genitală, atât la masculi cât și la femele.  Leon are un sarcom la nas, iar medicii nu știu cum a luat boala.

”De regulă, sarcomul venerian, numit și Sticker, nu se transmite prin mediul cu care câinele vine în contact, ne-a declarat dr. Liviu Gaiță. Dacă miroase iarba sau un alt câine, nu este o problemă. Această formă de cancer transmisibil nu se poate lua decât în momentul copulației, de aceea tumora se dezvoltă fie în zona peniană, fie în vulva cățelei. Ar trebui aprofundate studiile pentru a stabili cum s-a contaminat

Leon”.

Tratamentul: citostatice și chirurgie

Locatarii unui bloc din Capitală au observat câinele bolnav și au remarcat că, în ciuda suferinței, avea un caracter blând și iubitor. Ei au apelat la o fundație, care a găsit resurse pentru prinderea câinelui și tratarea acestuia. Dacă la primele injecții cu citostatice a folosită botnița, pentru că, la fel ca oricare alt câine, încerca să muște, ulterior s-a împrietenit cu medicii și acceptă perfuzia fără a mai fi legat.

”Tratamentul pentru cancer transmisibil se face cu un citostatic folosit și la om, respectiv vincristina, ne-a declarat dr. Gaiță. Aceasta asigură vindecarea în majoritatea cazurilor, dar este necesară, ulterior, și chirugia, pentru restabilirea anatomiei distruse de tumoră. În lipsa terapiei, moartea survine prin hemoragie sau invadarea organelor vitale”.

Contaminarea planetară a pornit de la o singură celulă bolnavă

Cercetări recente au demonstrat că sarcomul Sticker este o formă de cancer transmisibil, la fel ca bolile infecțioase. Boala afectează câinii și lupii. ” S-a stabilit că originea acestei sușe celulare conține ADN de lup. Inițial s-a considerat că, prin copulație, câinii își transmit un virus care activează oncogene, ceea ce duce la răspândirea bolii. De fapt, acesta este unul dintre cazurile în care celula canceroasă trece de la un organism la altul și nu e recunoscută de aparatul imunitar, astfel încât se multiplică și produce cancer la organismul gazdă. Se pare că unele forme de melanom  malign au același mecanism de transmitere, de la om la om. Sarcomul Sticker nu e însă transmisibil la om”.

[caption id="attachment_137304" align="alignleft" width="300" caption="dupa tratament"][/caption]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel