Cazul Skripal. Tensiuni între Occident și Rusia lui Putin. Chifu: Suntem într-o fază critică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbit despre situația tensionată dintre Occident și Marea Britanie după otrăvirea agentului Serghei Skripal.

Iulian Chifu atrage atenția asupra situației extrem de încordate dintre Occident și Rusia, având în vedere că în cazul otrăvirii spionului Skripal este pentru prima dată când după al Doilea Război Mondial pe teritoriul unui stat european este folosit un gaz neurotoxic de luptă. Acesta spune că s-a depășit faza divergențelor, iar tensiunile dintre Occident și Moscova se află într-o fază foarte avansată.

SUA, MArea Britanie, Germania și Franța, poziție comună

„Avem o declarație a celor patru mari puteri la nivel de șefi de state. SUA, Marea Britanie, Germania și Franța care din nou condamnă atacul cu gaz neurotoxic de luptă pe teritoriul unui stat european pentru prima dată după al Doilea Război Mondial și, în egală măsură, responsabilizează Rusia care cel mai probabil este autoarea atacului, se spune în comunicat. Am depășit faza unor conflicte, divergențe, suntem într-o fază mult mai avansată, o fază critică a relațiilor, generic vorbind, între Occident și Moscova. Formulările vizează inclusiv somarea Rusiei să pună la dispoziția Marii Britanie răspunsuri la întrebările formulate, cum s-a întâmplat de a ajuns gazul neurotoxic despre care Rusia are afirmații diverse. 

Pe o linie vine și ne spune că nu a produs niciodată și nu există novicioc (nr. - gazul neurotoxic folosit). Pe o altă linie spune că a produs, dar a distrus stocul din 1992 sau 1994 când a fost de acord cu convenția de neproliferare. Pe o altă direcție vine și spune că au produs, există, dar fiind produs în perioada sovietică putea și Ucraina să producă, spre expemplu. Sau pe o altă direcție vine și spune că „știți despre novicioc, știți formula, poate l-ați produs voi, la voi în laboratoare”.

Suntem în situația unui răspuns complet necredibil și cu nuanțe diverse care stârnesc confuzia, dar în egală măsură nu au cum să facă din Rusia un actor care se apără legitim în fața unei acuzații necredibile, din contră”.

(w670) 

Ambasadorii străini, convocați la Moscova

„Am văzut convocarea ambasadorilor. Nu am văzut la ora la care vorbim ce a comunicat Lavrov către ambasadori. El a promis că vine cu specialiști pentru a pune la dispoziție niște date. În momentul de față nu avem decât o acuzație a lui Lavrov, explicită, făcută lângă omologul său japonez, în care spune că Marea Britanie a tensionat în mod voit relația cu Federația Rusă, în tentativa de a o rupe, și că va răspunde în oglindă.

În momentul de față nu avem un răspuns coerent al Rusiei și nu avem un răspuns care să dezincrimineze sau care să ofere o comunicare către Marea Britanie prin care să dea o explicație despre ce căuta un agent neurotoxic de luptă care ucide, pe teritoriul Marii Britanii și ucide în mod evident pe o direcție clară de răzbunare.

Agentul respectiv făcuse închisoare în Rusia, era de 8 ani în Marea Britanie. Tot ce ar fi putut să spună era deja epuizat, nu mai exista niciun fel de amenințare la adresa Federației Ruse din moment ce era în Marea Britanie. Din punctul meu de vedere este un caz tip „atentatul de la Sarajevo”, așa cum declarația celor patru puteri care responsabilizează Rusia și condamnă gazul neurotoxic este ca o declarație de tip Fulton a lui Churchill (nr. - la Fulton, într-un celebru discurs, Churchill vorbea despre „Cortina de Fier”), de data aceasta de lansare a unei perioade de tip Război Rece, nu de Război Rece pentru că am depășit etapa”, a precizat Iulian Chifu pentru DC NEWS.

Federația Rusă, amenințare pentru Occident?

Analistul a continuat și subliniat „ultima declarație a lui Donald Trump care vorbește despre perspectiva unei întâlniri cu Vladimir Putin, care vine și notează în subsidiar următoarea frază: „s-a lansat o cursă a înarmărilor care scapă de sub controlul general”. Ceea ce ne plasează din nou într-o postură de conflict dacu un Occident, de data aceasta unit. Declarația celor patru arată foarte clar că relația transatlantică, divergențe în Europa au dispărut ca prin farmec după un asemenea atac. Există o coerență a Occidentului față în față cu o amenințare percepută direct că ar veni din partea Federației Ruse. 

[citeste si]

Cazul Skripal, mult mai grav decât Litvinenko

Totodată, Iulian Chifu consideră că situație actuală este mult mai gravă decât în cazul lui Aleksandr Litvinenko, fost ofițer rus, ucis în 2006 prin iradiere cu Poloniu după ce s-a refugiat în Marea Britanie. Atunci Rusia refuza extrădarea principalului suspect.

„Nu se compară. Și atunci a fost o problemă dificilă pentru că utilizarea acelui agent ar fi putut afecta lumea din jur. De data aceasta nu numai că avem cetățeni britanici afectați, dar avem o chestiune asumată în mod direct cu un gaz toxic de luptă care este o armă chimică interzisă și pe care Federația Rusă trebuia să o fi distrus”, a mai precizat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel