Data publicării:

Cazul Roșia Montană. Anecdota lui Cicero pe care trebuie să o ținem minte: "Acesta este jocul"

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Sociologul Alfred Bulai a clarificat modul în care funcționează justiția printr-o poveste a filozofului Marcus Tullius Cicero, la Nod în papură de la DC News TV.

După ce România a câștigat procesul de la Roșia Montană și a fost scutită de plata a miliarde de euro, acum este așteptată motivarea deciziei.

„Cred că au avut o strategie care nu le-a funcționat. Votul a fost doi la unu, putea fi ușor și invers. Să ne înțelegem, vedem o chestie spectaculoasă, nu aș merge pe ideea că era clar. Vom vedea și justificarea, dar și justificarea judecătorului care a fost împotrivă. Nu cred că va mai conta la urma urmei, fiindcă așa funcționează justiția”, a explicat sociologul.

Cum funcționează justiția

„Justiția este cum vor judecătorii. E o poveste reală și drăguță a lui Cicero. Judecătorul pronunță o condamnare la moarte. Nu au pedepsit criminalul care trebuia, iar înainte să-l ucidă călăul pe cel nevinovat, iese vinovatul din mulțime și zice să nu-l omoare și recunoaște. Călăul s-a oprit și execuția a fost amânată.

Au ajuns în fața judecătorului, iar acesta declară trei condamnări la moarte. Prima pentru cel care a recunoscut că este criminalul, a doua pentru călău, fiindcă nu avea voie să își dea cu părerea, și a treia pentru cel care era condamnat deja la moarte. Ce conta că era adevărat sau nu? Așa funcționează justiția”, a adăugat Bulai.

Toată lumea așteaptă justificarea

„Cu alte cuvinte, acesta este jocul. Nu știu dacă au vreo cale de atac sau șanse, nu mă pricep. Oricum, toată lumea așteaptă întotdeauna justificarea reală, iar inclusiv noi vom putea să avem o interpretare sau alta. E bine că am rămas cu banii, pentru că, fie vorba între noi, nu plăteau guvernele, plăteau românii”, a conchis Alfred Bulai.

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel