Data actualizării:
Data publicării:

Cazul Otopeni: De ce s-a deschis focul asupra camioanelor cu elevi de la Câmpina. 40 au murit. Generalul Ranco Pițu, despre inamicul inventat și ordinul generalului Rus

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto Agerpres/ Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul International 'Henri Coanda' Bucuresti - Otopeni
foto Agerpres/ Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul International 'Henri Coanda' Bucuresti - Otopeni
Generalul care a investigat dosarul revoluției a vorbit despre culisele cazului Otopeni, cel mai grav din intervalul revoluționar, conform acestuia.

Procurorul militar care a investigat dosarul revoluției, generalul Cătălin Ranco Pițu, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”, cu Laura Duță, despre cazul Otopeni. 

”Este cel mai grav caz din intervalul revoluționar. În decurs de aproximativ 10 minute, au murit 48 de persoane- 40 de militari, 8 civili- fiind rănite alte 15 persoane. A fost deosebit de impresionant să documentez cazul Otopeni. Acest caz este o altă expresie a inducerii în eroare că a existat, începând cu ziua de 22 decembrie, inducere în eroare, pentru care îi consider responsabili pe cei care au preluat puterea politico militară în stat începând cu după-amiaza aceleiași zile de 22 decembrie 1989, în jurul orelor 16:00.

Revenind la cazul Otopeni, începe cu un ordin ilegal, emis de fostul comandant al Aviației Militare, generalul Iosif Rus, care în jurul orelor 21.30 - 22.00, ale zilei de 22 decembrie, solicită ca, în apărarea Aeroportului Internațional Otopeni, pe lângă forțele deja numeroase masate în zonă, să vină și două subunități formate din militari ai fostei Securități, transmisioniști, care erau elevi la Unitatea Militară a Securității din Câmpina. Comandantul aviației nu avea dreptul să intervină în planul de apărare al Aeroportului Otopeni, acel plan îl excludea. Când dă ordinul, comandantul micro-garnizoanei Otopeni îi spune că nu este necesară suplimentarea forțelor aflate în paza aeroportului, chiar insistă și spune că are forțe suficiente pentru a se apăra.

Cu toate acestea, generalul Rus a insistat în emiterea acestui ordin, a insistat ca trupele cu elevi să vină în apărarea Aeroportului Otopeni, motivând că acolo este posibil să acționeze securiștii teroriști, care s-a demonstrat că nu au existat în intervalul revoluționar, nimeni nu s-a opus revoluției, a fost un inamic al tuturor inventat căruia i s-a atribuit scopul mincinos de a-l aduce pe Ceaușescu la putere. Ordinul a fost dat pe timp de noapte, repetându-se tiparul ca în același perimetru să fie aduse, într-un mod inutil, numeroase forțe care nu se cunoșteau între ele și care au primit ordin de deplasare pe timp de noapte. La ora la care s-a emis ordinul, deja psihoza terorist securistă a fost instalată, iar focul fratricid, în acest context, a fost inevitabil” spune generalul. 

Vezi mai mult în video despre ce s-a întâmplat cu camioanele cu elevi de la Câmpina: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel