Cazul morţii lui Maradona ajunge în instanţă. Opt cadre medicale sunt acuzate de omor cu posibilă premeditare
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 22 iun 2022, 23:38
WhatsApp
Opt membri ai personalului medical vor fi judecaţi pentru presupusă neglijenţă penală în cazul morţii legendei fotbalului argentinian Diego Maradona, potrivit unei hotărâri judecătoreşti făcute publice miercuri.

Nu a fost stabilită o dată pentru procesul celor opt în legătură cu moartea lui Maradona, survenită în 2020, potrivit procurorilor din cauza unor „omisiuni" ale personalului medical care l-a abandonat în voia sorţii în timpul spitalizării la domiciliu.

Cele 8 cadre medicale implicate în proces sunt neurochirurgul şi medicul de familie, Leopoldo Luciano Luque (40), psihiatrul Agustina Cosachov (36), psihologul Carlos Ángel "Charly" Díaz (30 de ani), Nancy Edith Forlini (53 de ani), coordonatorul medical Mariano Ariel Perroni (41 de ani), asistenţii medicali Ricardo Omar Almirón (39 de ani) şi Dahiana Gisela Madrid (37 de ani);şi medicul clinician Pedro Pablo Di Spagna (49 de ani).

Magistratul care judecă speţa menţionează că în cazul acestora se dezbate „absenţa oricărei acţiuni salvatoare care ar fi putut preveni decesul”.

În cazul lui Luque, magistratul l-a trimis în judecată şi pentru infracţiunea de „uz de fals în înscrisuri sub semnătură privată", pentru că este acuzat că a folosit o semnătură falsă a lui Maradona pentru a solicita o fişă medicală, iar pe Cosachov pentru „fals ideologic", deoarece este acuzată că a făcut un certificat de aptitudine mentală a lui Maradona fără a merge să-l viziteze.

Astfel, judecătorul a aprobat ipoteza avansată de cei trei procurori din San Isidro care au instrumentat cazul, Patricio Ferrari, Cosme Iribarren şi Laura Capra, aprobând demararea procesului, la cererea celor trei, prezentată pe 13 aprilie anul trecut.

Echipa de procurori creată special pentru acest caz i-a acuzat pe toţi inculpaţii ca fiind coautori de "omor simplu cu posibilă premeditare", după ce a concluzionat că echipa medicală a lui Maradona a fost „deficitară", „imprudentă" şi „indiferentă", că ştia că Maradona putea să moară în starea în care se afla şi că nu au făcut nimic pentru a împiedica acest lucru. În ciuda faptului că este vorba de o infracţiune cu o pedeapsă prevăzută între 8 şi 25 de ani de închisoare, procurorii nu au cerut niciodată arestarea, iar cei opt inculpaţi vor fi judecaţi în stare de libertate.

Maradona, o figură legendară a istoriei fotbalului mondial, a murit la vârsta de 60 de ani din cauza unui edem pulmonar şi a unei insuficienţe cardiace, la 25 noiembrie 2020, într-o casă din cartierul privat San Andrés, din Tigre, unde se afla într-o internare la domiciliu discutabilă din cauza dependenţei sale de alcool şi după ce fusese supus unei intervenţii neurochirurgicale.

Autopsia a stabilit că acesta a murit ca urmare a unui „edem pulmonar acut secundar unei insuficienţe cardiace cronice exacerbate" şi a descoperit o „cardiomiopatie dilatativă" la nivelul inimii sale.

Câte milioane de dolari au fost licitate pentru tricoul purtat de Maradona contra Angliei în 1986. A doborât toate recordurile

Tricoul purtat de fostul mare fotbalist argentinian, Diego Maradona, la meciul cu Anglia de la Cupa Mondială 1986 a fost vândut la licitaţie pentru aproape 9,3 milioane de dolari, ceea ce a doborât toate recordurile pentru un tricou sport de colecţie, a anunţat miercuri casa de licitaţii Sotheby's, transmite AFP.

Recordul anterior a fost deţinut de un tricou purtat de fostul mare jucător american de baseball Babe Ruth la sfârşitul anilor 1920, care s-a vândut în 2019 pentru 5,6 milioane de dolari. Vânzarea tricoului lui Maradona se desfăşura online din 20 aprilie şi s-a încheiat miercuri dimineaţa.

De peste 35 de ani, tricoul lui Maradona se afla în proprietatea fostului internaţional englez Steve Hodge, care a făcut schimb de tricouri cu mijlocaşul argentinian la finalul meciului câştigat cu 2-1 de naţionala sud-americană, graţie golurilor marcate în repriza secundă de "El Pibe d'Oro".

„Sunt mândrul proprietar al acestui obiect de peste 35 de ani, de când eu și Diego am făcut schimb de tricouri după celebrul meci", a declarat Hodge la punerea în vânzare. 

Maradona a înscris primul său gol în minutul 51 al partidei de pe stadionul Azteca din Ciudad de Mexico în urma unui henţ neobservat de arbitru, pe care el însuşi l-a descris drept "Mâna lui Dumnezeu". A doua sa reuşită a venit în minutul 55, în urma unei acţiuni spectaculoase, în care decarul argentinian a driblat cinci fotbalişti englezi înainte de a trimite balonul în plasă. Acest gol a rămas în istorie drept "Golul secolului".

Diego Maradona, unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile, a încetat din viaţă în urma unui infarct, pe 25 noiembrie 2020, la doar câteva săptămâni după o operaţie pe creier, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?