Cazul în care fractura de bazin amenință viața pacientului. Dr. Ovidiu Alexa vine cu un avertisment. "N-ai o oră, două la dispoziţie, vorbim de zeci de minute"
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Primele minute în cazul fracturilor de bazin sângerânde sunt esenţiale şi pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Fractura de bazin este un traumatism care constă în discontinuitatea osului produsă în orice zonă a bazinului osos și poate varia, ca gravitate, de la simplu la complex. Tipul de fractură este un rezultat al modului în care s-a realizat leziunea (prin impact sau compresiune), nivelul energiei implicate și duritatea oaselor.

Fractura de bazin reprezintă o urgență chirurgicală din cauza riscului crescut de leziuni viscerale și vasculare cu hemoragii severe sau alte complicații care pun în pericol viața.

Cât de periculoase sunt facturile de bazin? 

Prof dr. Ovidiu Alexa, medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" Iași, a vorbit la Academia de Sănătate despre pericolele pe care le implică un bazin fisurat, cu atât mai mult dacă şi sângerează. În acest caz se cere intervenţie de urgenţă.

"Ceea ce trebuie să stăpânească centrele medicale este intervenţia de primă urgenţă care se numără în zeci de minute. Fracturile de bazin sângerează întotdeauna şi ameninţă viaţa pacientului. Când o fractură de bazin sângerează, de obicei nu mai e timp s-o transporţi într-un centru secundar. N-ai o oră, două la dispoziţie. Vorbim de minute şi de zeci de minute.

Prof dr. Ovidiu Alexa: Fapt care salvează viaţa

Şi aici insistăm noi cu pregătirea pentru aceste centre primare de a face ceea ce e de făcut în primele minute, fapt care salvează viaţa. Ulterior, odată stabilizat hemodinamic, pacientul poate aştepta şi două-trei zile. Meșajul se face pe un inel pelvin stabil. Atunci când introduci nişte meşe, creşti presiunea şi echilibrezi hemodinamic pacientul.

Când bazinul este fracturat, meşajul nu poate fi făcut pentru că bazinul se tot deschide pe măsură ce se introduc meşele. Şi atunci este colaborarea de echipă între chirurg şi ortoped în care ortopedul trebuie să stabilizeze bazinul măcar primar, cu un fixator extern ca acesta să nu se mai deschidă şi abia apoi să se facă meşajul. Meşajul făcut înainte de fixare poate face mai mult rău" a explicat dr. Ovidiu Alexa.

Emisiunea completă, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel