Cazul elevei cu bentiță tricoloră: Diriginta schimbată, directorii sancționați
Acțiunea demarată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna și de Ministerul Educației în cazul fetiței care a fost amenințată în urma purtării unei bentițe tricolore a dus la sancționarea cu mustrare scrisă pentru director și adjuncți. Diriginta clasei a fost schimbată de la clasă, cât și din cea de profesor de limba română la clasa unde activează eleva.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a efectuat, în cursul săptămânii trecute, verificarea situaţiei create la Liceul ,,Körösi Csoma Sandor” din Covasna. Acţiunea desfăşurată de ISJ Covasna a avut în vedere parcurgerea următoarelor etape: reconstituirea cronologică a evenimentelor, luarea de declaraţii din partea persoanelor implicate direct şi indirect, evaluarea situaţiei existente la nivelul unităţii de învăţământ.
Ca urmare a verificării, ISJ Covasna a luat următoarele măsuri, pentru ca unitatea de învăţământ să reintre într-o stare de normalitate, astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii de linişte şi echilibru:
1. La nivelul conducerii unităţii de învăţământ: sancţionarea directorului şi a celor doi directori adjuncţi ai unităţii de învăţământ cu observaţii scrise, conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011, pentru gestionarea defectuoasă a situaţiei în primele zile ale desfăşurării evenimentelor.
2. La nivelul clasei: schimbarea, din funcţia de diriginte şi din cea de profesor de Limba şi literatura română al clasei a IX-a A, a doamnei profesor care a îndeplinit aceste atribuţii până în acest moment.
La nivelul unităţii de învăţământ se vor aplica, în cel mai scurt timp, următoarele măsuri:
1. Eficientizarea comunicării interne şi externe la nivelul unităţii de învăţământ şi realizarea unor proceduri clare şi aplicabile în acest sens.
2. Actualizarea şi completarea Regulamentului de Ordine Interioarã al şcolii şi comunicarea acestuia, sub semnătură, elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor.
3. Îmbunătăţirea şi întărirea parteneriatului şcoală - părinţi şi implicarea constantă a părinţilor în viaţa şcolii.
4. Organizarea de activităţi extracurriculare şi extraşcolare cu caracter educativ, la care să participe toţi elevii, indiferent de limba de predare.
5. Acordarea unei atenții constante educării elevilor în spiritul respectării simbolurilor naționale, a identității etnice și culturale a fiecăruia, în spiritul conviețuirii normale într-un mediu cultural, în care toleranța și respectul să fie primordiale.
6. Organizarea comemorărilor, a Zilei Naționale și altor sărbători naționale sau specifice minorităților naționale, astfel încât elevii să aibă posibilitatea de a participa activ, indiferent de etnie sau limba de predare.
7. Completarea consiliului elevilor, astfel încat să fie cuprinși toți elevii, indiferent de etnie.
8. Luare unor masuri pentru interzicerea imixtinuii politicului în școala.
9. Intensificarea eforturilor direcțiunii și a cadrelor didactice pentru crearea în școală a unui mediu educațional propice dezvoltarii individuale adecvate fiecărui elev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News