Data publicării:
Cazul de la Sibiu cu afaceristul torturat. Detaliul neștiut despre Poliție: Așa au acționat oamenii legii în doar 58 de secunde
Tehnica folosită pentru torturarea afaceristului de la Sibiu poate aduce paralizia permanentă.
Cazul de la Sibiu, în care afaceristul care locuia la două case distanță de unul dintre imobilele președintelui Iohannis a fost ucis, a lăsat multe întrebări pentru români. Nu se știa dacă a fost o lucrare a unor asasini sau a unor amatori și, mai ales, ce au urmărit aceștia.
Profilerul a fost invitatul Laurei Duță, în emisiunea „Culisele Justiției”, acolo unde a vorbit despre cele mai recente cazuri și infracțiuni care au atras atenția românilor.
Metoda cu care a fost torturat afaceristul este una inedită, spune profilerul Dorin Dumitrean, întrucât a revăzut tehnica doar la victimele unor torturi din Ciad, în 1986.
„Acea metodă o reîntâlnim în practicile sexuale aberante. În asfixiile sexuale care sfârșesc prost. Îi spuneam unui medic legist „domnule doctor, asta se întâlnește în asfixiile sexuale”, în care partenerii, de obicei, au un limbaj specific prin care stopează la un moment dat acțiunea care ar fi trebuit să ducă la creșterea excitației sexuale și utilizează un limbaj specific, se numește „Wrack”. Adică spune la un moment dat „ok, oprește-te”. Practica respectivă am întâlnit-o în sistemul totalitar din Republica Ciad, în 1986, iar cele mai relevante informații le-am luat de la supraviețuitorii care au fost supuși acelei metode de tortură. Acea metodă este extrem de lejeră pentru cel care contenționează victima prin specificul legării. În cazul de la Sibiu am fost foarte atent la modul în care omul a fost legat, câte spire a tras peste el, care a fost tensiunea contenției între mâini și picioare.”, a spus Dorin Dumitrean.
Majoritatea victimelor rămân cu paralizie
„Discutam cu medicul legist și raportam la mărturiile supraviețuitorilor din Ciad, care spuneau așa: În primul rând, durerile intervin foarte rapid, individul poate muri instant.
Unu, poate muri din șoc traumatic, adică sistemul nervos central nu mai suportă durerea, iar organismul intră în colaps. În al doilea rând, se întrerupe circuitul sangvin la nivelul coloanei vertebrale și la nivelul torsului. Modul ăsta de a împacheta pe cineva, dacă îți revii... majoritatea cazurilor au rămas cu paralizie de nerecuperat. Prin modul de așezare pe burtă intervine asfixia mecanică pentru că toracele nu mai poate respira cum trebuie.
Dacă pui un sac de ciment de 20 de kilograme pe o persoană și nu mai faci nimic, cam în 20 de minute acea persoană moare. Avantajul pentru infractor e că nu mai trebuie să facă nimic altceva. ”, a mai precizat Dorin Dumitrean.
Într-un cartier select, poliția acționează în doar 58 de secunde
„În cazul de la Sibiu, pe noi ne-a interesat motivația. De obicei, infractorul lasă indicii, vrea să creeze impresia unui jaf și din momentul în care am făcut disjuncția dintre atac în scop de jaf și cealaltă - de ce nu a fost furată o cantitate mare de bunuri și valori. Spunea cineva că de acolo pleca cu trei tiruri, nu camioane, de valori deosebite. Atunci am realizat că nu a fost o simplă legare. A fost o legare pentru stoarcere de informații. Ce fel de informații, asta vor decide colegii mei și procurorul de caz.
E un dosar care se află pe mâini bune din punctul meu de vedere. E un element care dă peste cap chiar și pe cel mai organizat criminal, și anume elementul circumstanțial. Nu știu dacă se știe, însă, la Sibiu, poliția a ajuns în 58 de secunde la locul faptei. Poliția din Sibiu a făcut performanță acolo. Așa ar trebui să se facă.
Legat de infractori, cel puțin unul dintre ei are experiență infracțională redutabilă, adică de planificare și culegere de informații înainte de comiterea faptei, dar și de control al zonei. Ei au făcut multe greșeli, iar acestea îi vor aduce în fața justiției.”, a mai precizat Dorin Dumitrean.
„Este posibil să aplici un tratament de contenție și să întreci măsura, adică să nu știi când să te oprești, apoi e factorul circumstanțial - de exemplu, într-un dosar de mare violență nu am putut aprecia încărcătura violentă pentru că s-a rupt cuțitul în el. Nu știu dacă s-ar fi oprit la 10 lovituri de cuțit, la 20, am văzut și cu 110 -, eu nu pot aprecia exact în acest context.”, a încheiat specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News