Cazul de genocid împotriva Rusiei poate continua la Curtea Mondială
Vineri, judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au hotărât că acțiunea intentată de Ucraina împotriva Rusiei, poate continua, scrie Reuters.
Ucraina a inițiat acest proces la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în data de 24 februarie 2022.
Acțiunea inițiată de Ucraina este fundamentată pe acuzații de încălcare a dreptului internațional și de comitere a unui genocid.
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a constatat miercuri că Rusia a încălcat unele părți ale unui tratat anti-terorism al ONU prin neinvestigarea sprijinului financiar acordat grupărilor separatiste din estul Ucrainei în 2014, dar nu a dispus despăgubiri așa cum a solicitat Ucraina.
Instanța supremă a Națiunilor Unite a refuzat să se pronunțe în mod specific cu privire la presupusa responsabilitate a Rusiei pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei la 17 iulie 2014, așa cum îi ceruse Kievul.
În 2017, Ucraina a cerut ICJ să găsească Rusia vinovată de încălcarea obligațiilor în baza a două tratate ale ONU, semnate de ambele țări, și să o oblige să plătească reparații civilelor ucrainene implicate în războiul de agresiune al Rusiei, precum și familiilor victimelor doborârii avionului Malaysia Airlines.
Ucraina susține, de asemenea, că Rusia a încălcat un tratat privind drepturile omului prin discriminarea împotriva tătarilor și ucrainenilor din Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.
Referitor la acest punct, ICJ a afirmat că Rusia a încălcat tratatul ONU împotriva discriminării prin neasigurarea protecției învățământului în limba ucraineană în Crimeea. ICJ a citat statistici care arată că numărul de elevi înscrisi la cursuri în limba ucraineană a scăzut drastic după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.
Totuși, ICJ nu a acordat Ucrainei compensații și a respins alte acuzații de discriminare împotriva tătarilor și ucrainenilor după 2014.
Cazul a fost adus înaintea Curții Internaționale de Justiție înainte ca Moscova să lanseze invazia sa în plină desfășurare a Ucrainei în februarie 2022.
Ambasadorul Rusiei în Țările de Jos, Alexander Shulgin, a acuzat Ucraina de "minciuni evidente și acuzații false... chiar înainte de această instanță."
Diplomatul ucrainean Anton Korynevych a ripostat că Rusia intenționează să, "ne șteargă de pe hartă."
"Începând din 2014, Rusia a ocupat ilegal Crimeea și a inițiat o campanie de ștergere culturală, vizați fiind ucrainenii și tătarii crimeeni."
ICJ s-a abținut să se pronunțe împotriva Moscovei în 2017, afirmând că Ucraina nu a furnizat dovezi clare că fondurile rusești au fost utilizate pentru a "provoca moartea sau vătămarea gravă a unui civil."
La momentul respectiv, ICJ a ordonat totuși Moscovei să elimine "limitările" impuse ucrainenilor și tătarilor crimeeni care locuiesc pe peninsula ocupată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News