Caz șocant. Mai multe moașe, presate să ucidă bebeluși nou-născuți. „Avem deja patru, acum s-a născut alta. Omoar-o”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol mai multe detalii despre acest caz cutremurător.

Mai multe moașe din India au fost obligate de familiile din caste superioare să le ucidă nou-născuții fete, pentru că erau considerate o povară.  Astfel, a-a ajuns ca 35 de moașe să ucidă într-un an 1.000 de fetițe, arată BBC, care a urmărit acest fenomen șocant timp de 30 de ani. Între timp, datorită ajutorului unui asistent social și al ONG-urilor, moașele au refuzat să mai ucidă copii, iar acum îi salvează.

Povestea lui Siro, una dintre moașele din India, a fost urmărită de jurnaliști timp de 30 de ani, de când un reporter BBC a fost să îi facă un interviu cu ea și cu alte patru moașe din statul Bihar din India, în 1996.

Ele au fost identificate de o organizație neguvernamentală ca fiind în spatele uciderii fetițelor din districtul Katihar, unde, sub presiunea părinților, acestea le ucideau hrănindu-le cu substanțe chimice sau pur și simplu sufocându-i.

Mii de nou-născuți au fost uciși

Hakiya Devi, cea mai bătrână dintre moașele intervievate, a povestit la acea vreme că a ucis 12 sau 13 bebeluși. O altă moașă, Dharmi Devi, a recunoscut că a ucis cel puțin 15-20 de copii. Sursa citată precizează că este imposibil să se stabilească numărul exact de bebeluși uciși având în vedere modul în care au fost adunate informațiile. Datele însă au apărut într-un raport publicat în 1995 de un ONG și au fost susținute de declarații date de 30 de moașe. Dacă estimările acestui raport sunt corecte, înseamnă că peste 1.000 de fetițe erau ucise în fiecare an într-un district, de doar 35 de moașe. Potrivit raportului, Bihar avea la acea vreme mai mult de jumătate de milion de moașe, iar fenomenul cutremurător nu se întâmpla doar în Bihar, ci și în alte zone din India.

Hakiya Devi a povestit că moașele nu puteau niciodată refuza. „Familia încuia camera și stătea în spatele nostru cu bețe”, a povestit Hakiya Devi. „Spuneau: „Avem deja patru-cinci fiice. Acest lucru ne va sărăci. Când le vom da zestre, vom muri de foame. Acum, s-a născut o altă fată. Omoar-o”. 

Ce primea o moașă care era de acord să ucidă un bebeluș

Moașei care omora un nou-născut la cererea părinților i se putea promite un sari, un sac de cereale sau o sumă mică de bani. Uneori însă rămâneau doar la stadiul de promisiuni. La nașterea unui băiat, în schimb, primeau aproximativ 1.000 de rupii. Se pare că pentru multe familii din India nunta e condiționată de zestre, iar acest lucru este ceea ce, pentru mulți, face din nașterea unui fiu o sărbătoare și din nașterea unei fiice o povară financiară.

„Un băiat este ca un zeu. O fiică e undeva jos. Indiferent dacă un fiu are sau nu grijă de părinții săi, toți își doresc un băiat”, a povestit Siro Devi, singura moașă dintre cele intervievate acum 30 de ani care mai este în viață acum.

După 1996, moașele respective ar fi început să se opună ordinelor de a ucide fetele nou-născute. Ele ar fi fost încurajate de Anila Kumari, un asistent social care a sprijinit femeile din satele din jurul Katihar și a încercat din greu să oprească aceste crime odioase. Ulterior ele au încercat salvarea mai multor fete nou-născute din familii care doreau ca bebelușii să fie uciși sau care le abandonau. Anila a intervenit și a trimis bebelușii în capitala Biharului, Patna, la un ONG care s-a ocupat ca ele să fie adoptate. 

Rapoartele despre pruncucidere sunt acum relativ rare, dar avortul selectiv în funcție de sex rămâne obișnuit în India, în ciuda faptului că este ilegal din 1994.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel