Caz DRAMATIC medic Smicală. Maria Grapini, SOLICITARE către noul premier al Finlandei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Maria Grapini FOTO Agerpres
Maria Grapini FOTO Agerpres
Maria Grapini i-a scris noului premier al Finlandei despre cazul Cameliei Smicală,  medic român stabilit în Finlanda, căreia, de trei ani, i s-au luat cei doi copii minori, Maria și Mihai, fiind despărțiți și trimiși în două centre diferite.

După scrisoarea transmisă, în urmă cu câteva zile, comisarului european pe Justiție, pe tema cazului medicului român Camelia Smicală, care a pus Finlanda pe o hartă neagră a sistemului de protecție a copilului, europarlamentarul Maria Grapini a decis să nu slăbească ritmul demersurilor oficiale, astfel că, miercuri, 15 ianuarie, i-a scris proaspătului prim-ministru finlandez, Sanna Marin.

Europarlamentarul reia întreg cazul pentru ca premierul nordic să poată avea o imagine complexă a cazului. Redăm scrisoarea oficială a Mariei Grapini:

“Stimată Doamnă Prim-ministru,

Vă scriu cu referire la cazul doamnei doctor Camelia Smicală, mama care de trei ani încearcă să își reîntregească familia și să aibă din nou copiii alături de ea, fiind instituționalizați fără motive concrete.

De-a lungul acestor ani, am ridicat problema cazului familiei Smicală, instituțiilor finlandeze, române, precum și celor europene. Având în vedere că răspunsurile din partea instituțiilor române și europene arată că responsabilitatea și decizia aparțin statului finlandez, vă adresez rugămintea de a analiza acest caz, care din punct de vedere al dreptului copilului este departe de a fi respectat.

Camelia Smicală locuiește în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetățean finlandez însă, în 2015, în urma divorțului, a rămas fără cei doi copii, deși minorii doresc să fie cu mama lor și instanța i-a încredințat mamei. S-a ajuns la această situație, după ce, atunci, fostul soț a denigrat-o pe Camelia Smicală, mama copiilor, doar din răzbunare. Autoritățile finlandeze au decis să instituționalizeze cei doi copii, Maria și Mihai, în mod abuziv și fără un motiv întemeiat.

Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, încearcă să își recupereze copiii, care sunt ținuți separat în centre de plasament, nerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru respectarea drepturilor acestora.

Mihai, unul dintre cei doi copii instituționalizați, și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a participa în instanță, însă autoritățile finlandeze nu i-au oferit acest drept care este prevăzut în legislația finlandeză. De asemenea, copiii și-au exprimat de mai multe ori dorința de a se întoarce la bunici in România, însă au fost refuzați.'

Situație critică

'Situația în prezent este una critică, cei doi copii, Mihai și Maria, au fugit din centrul de plasament, dorind să fie alături de mama lor, dar și din cauza tratamentului restrictiv și traumatizant la care sunt supuși. În acest moment nu se știe concret unde se află cei doi minori.

Mama și cei doi copii, care au și cetățenie română, doresc să se întoarcă în România. În calitatea mea de europarlamentar, consider că apărarea drepturilor cetățenilor europeni trebuie să reprezinte o prioritate și trebuie acordată o atenție sporită acestui caz referitor la încălcarea drepturilor copiilor.”

În finalul scrisorii adresate premierului Sanna Marin, europarlamentarul Maria Grapini precizează că va efectua, în curând, o vizită în Finlanda. Grapini îi solicită o întâlnire pentru a discuta cazul care a stârnit indignare în lumea întreagă. potrivit unui comunicat de presă.

VEZI ȘI Protest la Cluj-Napoca chiar de 1 Decembrie 2019. Este strigător la cer! Preot: Ce lege din lume permite așa ceva?! / FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel