Știați că avem în vigoare o Lege care acordă prioritate gravidelor și persoanelor însoțite de copii? Este vorba despre Legea 280/2023, care stipulează și sancțiuni pentru cei care nu o respectă. Mulți au auzit de ea, mulți se pare că nu... sau nici nu vor să audă! Însă ce este incredibil este faptul că s-a ajuns. în societatea contemporană, modernă din 2024, să fie nevoie de legi care să reglementeze chestiuni de bază în societate, de bun simț elementar, precum acordarea de prioritate pentru femeile gravide sau pentru persoanele însoțite de copii mici!
Dar și dacă nu ai auzit de această Lege...
Dar și să nu fi auzit de Legea 280/2023, deoarece se întâmplă să nu cunoaștem multitudinea de acte normative aflate în vigoare, însă cum este posibil ca unii oameni să nu acorde prioritate unei femei gravide sau unor persoane însoțite de copii mici?
Am asistat la destule situații în care oameni însoțiți de copii mici sau femei gravide au stat la cozi interminabile, minute în șir, din cauza unei lipse de bun simț elementar. Asta în condițiile în care această Legea 280/2023 este semnalizată corespunzător în numeroase magazine, instituții și parcările aferente acestora.
Am observat că problema nu este neapărat la nivelul personalului/angajaților din magazine, care văd, zilnic, 8 ore pe zi, afișele frumos colorate cu Legea prezente și în parcări, ci la unii oameni, concetățeni ajunși la o dezumanizare alarmantă.
La fel se întâmplă și cu locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități. Deși sunt marcate corespunzător, unii aleg să parcheze în acele spații.
Situație de râsu'- plânsu'
O situație de râsu'-plânsu' s-a petrecut în fața mea la un ghișeu al unei case de schimb valutar din incinta unui centru comercial. O femeie cu un copil mic a dorit să schimbe niște lei în euro și s-a așezat la coadă. În fața sa mai așteptau la rând două persoane. Angajatul casei de schimb valutar, după ce mama i-a sesizat că are un copil mic, s-a conformat, potrivit Legii, și i-a acordat prioritate.
Punctul culminant
Însă punctul culminant abia acum s-a întâmplat! Cele două persoane, aflate în fața femeii, s-au revoltat. Angajatul casei de schimb valutar le-a replicat: Citiți Legea! Uitați-vă, o avem expusă, aici, pe geam! Scrie clar că se acordă prioritate gravidelor si persoanelor însoțite de copii! Cele două persoane s-au înfuriat atât de tare încât nu au mai dorit să stea la rând și au plecat, neînțelegând faptul că nici Legea nu o cunosc, nici un bun simț elementar nu au! Tristă situație, dar reală.
Ce scrie, mai exact, în Legea nr. 280/2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, dar şi pentru persoane însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani
Textul următor a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 944 din data de 19 octombrie 2023. Legea se afșă în vigoare din data de 22 octombrie 2023:
"Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. - Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate.
Art. 2. - Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
Art. 3. - Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
Art. 4. - În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică.
Art. 5. - Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate, prevăzute la art. 6 alin. (3).
Art. 6. - (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor art. 1-3, cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei;
c) fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.
(2) Fapta prevăzută la alin. (1) lit. c) nu constituie contravenţie dacă este săvârşită de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:
a) personalul de control cu atribuţii în acest sens din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru faptele contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, care au calitatea de poliţist rutier, precum şi poliţiştii locali, pentru faptele contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(4) Sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.
Art. 7. - În măsura în care prezenta lege nu dispune altfel, contravenţiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 8. - În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, entităţile publice şi private pun în aplicare dispoziţiile art. 4. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată".
Concluzia
Per total, situația din România este un pic mai bună decât în unele țări din străinătate, dacă facem câteva comparații bazate pe numeroasele experiențe personale. Am vizitat numeroase țări din Europa de Vest și pot afirma că acolo, deși te observă că ai un copil mic în cărucior nu îți oferă locul pe scaun în tren/autobuz. Mai mult, își așează și geanta pe scaunul liber de lângă astfel încât să fie sigur că nu "deranjezi". Desigur, poți da și peste oameni amabili, drăguți.
Mai mult, în unele țări din străinătate, numeroși șoferi nu îți acordă prioritate pe trecerea de pietoni, deși ai făcut semne vizibile că vrei să traversezi, având, de asemenea, un cărucior cu un copil mic.
Însă, la noi, în România, am asistat la "n" cazuri în care oamenii își dau locul unui altuia în autobuz, sau șoferii chiar "te invită" să traversezi trecerea de pietoni. Desigur, avem și noi destule uscături, dar, per total, românii încă mai au bun simț, deși, în unele situații, pare pe cale de dispariție...!
* Acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.- BANCUL ZILEI: Lecția de Limba Româna
- Mai avem o lună cu Pluto în Capricorn! Fraze cheie pentru fiecare zodie
- Băutura japoneză care îmbunătățește somnul și abilitățile sociale
- Șoferul strivit de un tramvai în București era soțul femeii peste care s-a aruncat benzină în Parlament - surse / update
- Candidatul care ne-ar putea aduce "o surpriză" la alegerile prezidențiale. Bogdan Chirieac, scenariul în care "victoria lui Marcel Ciolacu devine clară"
- Piromanul de la Parlament, declarat „erou național”. Ai grijă ce comentezi pe TikTok pentru că intră pe fir DIICOT! Mircea Toma și Valentin Jucan, reacții
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 19 septembrie 2024
- Ambasadorul SUA la Budapesta: Cum e posibil ca țara care s-a ridicat la luptă în 1956 împotriva sovieticilor să facă azi jocurile Rusiei?
- PSD, decizie privind legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
- Elevii nu își vor mai putea filma profesorii în timpul orelor. Florian Lixandru: Există câteva excepții