Caută-te prin buzunare şi fă ţăndări puşculiţa! Dacă ai această bancnotă de 100 de lei, te-ai scos! Un anunţ pe OLX a aprins internetul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Bancnotele de colecţie sunt la mare căutare / Freepik
Bancnotele de colecţie sunt la mare căutare / Freepik
O banală bancnotă vă poate aduce o mică avere. Atenție la ce aveți în portofel! V-ar putea schimba viața!

Un internaut a dat un anunț care a stârnit agitație în mediul virtual. El deține cinci bancnote a câte 100 de lei, fiecare dintre ele fiind evaluată la 10.000 de euro. În cazul în care găsește un colecționar dispus că cumpere, se va umple de bani. Bancnota de 100 de lei este una specială, și asta pentru că a fost emisă în anul 2018, atunci când s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918. Respectiva bancnotă are o dimensiune de 147×82 mm, cu o toleranță de ± 1 mm și a fost emisă de Banca Națională a României (BNR).

„Bancnotă aniversară pentru colecționare dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi al reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv ‘REGELE FERDINAND I 1865-1927’ şi ‘REGINA MARIA 1875-1938’. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918”, este anunțul pe care l-a postat internautul pe OLX dar şi pe Okazii.

Alte atracţii pentru colecţionari

2.000 de lei, bancnota de la Eclipsă, la mare preț în 2022

Bancnota care a făcut istorie în România și care a ieșit din circulație între timp ajunsese să fie extrem de valoroasă. În anul 1999, marcat de eclipsa de Soare, Banca Națională a României (BNR) a emis o bancnotă în valoare de 2.000 de lei, care să marcheze acel moment. Pe internet, o astfel de bancnotă ajunge să costa și 1.000 de lei. Ea a rămas în istorie și pentru că este prima bancnotă confecţionată din polimeri emisă în România. Interesant este că, la acea vreme, în nicio țară din Europa nu se găsea un astfel de model din polimeri. Au fost pe piața monetară pentru scurt timp, apoi au fost retrase. Dar, din câte se pare, cele mai prețuite astfel de bancnote sunt cele care au seria 001 A.

Bancnota care se vinde acum cu 3900 de lei pe OLX. Toți românii au avut-o!

Sumele pentru care sunt vândute anumite bancnote și monede vechi șochează de multe ori, iar anunțurile în care colecționarii scot la vânzare aceste piese sunt la ordinea zilei. Pe OLX, un român cere 3900 de lei pentru o bancnotă românească rară, este descoperirea Spynews. Este vorba despre o piesă emisă în 1911, respectiv bancnota de 100 de lei. Potrivit internautului care o vinde, este o ediție care se găsește cu greu. 

Cum se stabilește valoarea unei bancnote

Pentru a înțelege ce face ca o bancnotă sau o monedă să fie valoroasă, trebuie să știi câteva criterii importante și ”valori”.

Astfel, factorii de care trebuie să ții cont sunt:
- valoarea de carte (sau „de catalog”)
- prețul de cumpărare
- valoarea de vânzare cu amănuntul
- valoarea cu ridicata
- valoarea contabilă

Factorii care afectează valoarea unei bancnote sunt: raritatea, cererea și starea sau calitatea. Raritatea constă în numărul, sau tirajul, de monede sau bancnote care au fost produse inițial și implică, de asemenea, numărul pieselor care mai există în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel