Data publicării:
Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a compensa statul pe scaun și sedentarismul
Oamenii de știință dezvăluie numărul optim de pași zilnici pentru a compensa statul pe scaun și sedentarismul.
O echipă internațională de cercetători a descoperit că până și cei mai sedentari dintre noi ar putea alunga efectele dăunătoare ale statului pe scaun printr-un număr optim de pași, scrie Science Alert.
Stilurile de viață sedentare sunt din ce în ce mai frecvente și știm că sunt legate de șanse mai mari de a muri din cauza bolilor cardiovasculare (BCV), risc mai mare de cancer și diabet și o durată de viață mai scurtă. Aceste riscuri sunt mai mici pentru persoanele care fac mai mulți pași și cei care merg mai repede.
Dar până acum, nu a fost clar dacă persoanele extrem de sedentare ar putea fi capabile să compenseze acele riscuri alarmante pentru sănătate cu pași zilnici.
Cu cât oamenii din noul studiu au făcut mai mulți pași, indiferent cât de sedentari erau, cu atât riscau mai puțin să aibă boli cardiovasculare și chiar să moară prematur. Așadar, cei dintre noi cu locuri de muncă de birou nu suntem total condamnați, deși cercetătorii subliniază că este încă important să încercăm să reducem timpul de sedentarism în general.
Cercetătorul Matthew Ahmadi de la Universitatea din Sydney din Australia și colegii săi au analizat datele de la 72.174 de voluntari care contribuie la Biobankul Regatului Unit, un set mare de date pe termen lung, înființat în 2006, care va continua să urmărească măsurile de sănătate ale participanților timp de cel puțin 30 de ani.
Participanții au purtat accelerometre de la încheietura mâinii timp de șapte zile pentru a-și estima nivelul de activitate fizică, cum ar fi numărul de pași pe care i-au făcut de obicei și timpul în care pur și simplu stau.
Timpul mediu petrecut sedentar a fost de 10,6 ore în fiecare zi, astfel încât cei care au petrecut mai mult timp au fost considerați a avea „timp sedentar ridicat”, în timp ce cei cu mai puține ore au fost considerați a avea „timp sedentar scăzut”.
Echipa a descoperit că între 9.000 și 10.000 de pași zilnici au fost optimi pentru a contracara un stil de viață extrem de sedentar, scăzând riscul incident de BCV cu 21% și riscul de mortalitate cu 39%.
Indiferent de timpul sedentar al unui participant, cercetătorii au descoperit că 50% dintre beneficii au făcut la aproximativ 4.000 până la 4.500 de pași zilnici.
„Orice cantitate de pași zilnici peste 2.200 de pași de referință pe zi a fost asociată cu o mortalitate mai mică și un risc de BCV incidente, pentru un timp sedentar scăzut și ridicat”, au concluzionat Ahmadi și colegii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News