Data publicării:

Câţi bani a luat România de la UE între 2014 şi 2020. MIPE, răspuns exclusiv pentru DC NEWS

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
foto: Pexels
foto: Pexels
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat, într-un răspuns exclusiv oferit DC NEWS, câţi bani europeni a absorbit România din exerciţiul financiar 2014-2020, dar şi cum stă ţara noastră la acest capitol, comparativ cu media europeană. 

"Sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor operaționale (PO) finanțate în cadrul obiectivului „Convergență” (PO Sectorial Transport, PO Sectorial Mediu, PO Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, PO Dezvoltarea Capacității Administrative, PO Regional, PO Sectorial Creșterea Competitivității Economice, PO Asistență Tehnică) în perioada de programare 2007-2013 se situează la aprox. 16,99 miliarde euro, ceea ce reprezintă aprox. 96,7% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Precizăm că, pentru acest cadru financiar, procesul de închidere nu este finalizat, astfel că rata finală de absorbție va putea fi stabilită numai după acceptarea pachetului de închidere de către CE și plata soldului final aferent aplicațiilor de plată finale transmise de către România până la data de 31 martie 2017, în conformitate cu prevederile regulamentelor europene aplicabile acestui cadru financiar.

Menționăm că, dintre programele operaționale finanțate în cadrul obiectivului „Convergență” în perioada de programare 2007-2013, PO Asistență Tehnică este singurul program închis oficial de către CE, cu o rată de absorbție de 100%", a transmis MIPE pentru DC NEWS, întrebată câţi bani nu a angajat ţara noastră în exerciţiul financiar precedent.

Cum stă România la absorbția fondurilor europene în exercițiul financiar 2014-2020 comparativ cu media europeană?

Conform răspunsului primit de la MIPE, România se află momentan sub media europeană la absorbţia fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020. Cu toate astea, ţara noastră s-ar clasa pe locul al cincilea la absorbţie. 

"În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări aferente programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, Programul Național Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) se situează la aprox. 27,9 miliarde euro, ceea ce reprezintă aprox. 78,3% din alocarea UE aferentă acestor programe.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, rata medie a sumelor FESI primite de la Comisia Europeană se situează la aprox. 81%.

Conform statisticilor CE, în ceea ce privește plățile totale nete (prefinanțări și rambursări) efectuate în perioada 2014 – iunie 2023 (în valoare absolută), România se situează pe locul 5 față de celelalte state membre ale UE. (https://cohesiondata.ec.europa.eu/cohesion_overview/14-20)

La nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene sunt monitorizate permanent stadiul implementării și progresul înregistrat în procesul de evaluare, contractare și plată, în scopul identificării posibilelor întârzieri și adoptării de măsuri corective. Astfel, se urmărește atingerea țintei de absorbție de 100% la sfârșitul perioadei de programare.

Menționăm că, pentru acest exercițiu financiar, procesul de contractare nu este finalizat, perioada de implementare a proiectelor, precum și eligibilitatea cheltuielilor având ca termen limită sfârșitul anului 2023. Astfel, rata de absorbție se modifică în mod continuu în funcție de sumele declarate Comisiei Europene, iar rata finală de absorbție a fondurilor europene va putea fi calculată doar după acceptarea de către Comisie a pachetului de închidere pentru programele operaționale 2014-2020, care va fi transmis de către autoritățile române până la data de 15 februarie 2025.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli. Potrivit estimărilor lunare ale sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene în anii 2023 și 2024, riscul de dezangajare de fonduri este acoperit pentru toate programele operaționale.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene publică periodic situația privind stadiul absorbției pentru programele europene finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții, care poate fi consultată la pagina de internet www.mfe.gov.ro, categoria „Programe”, secțiunea „Contracte și absorbție”", au concluzionat cei de la MIPE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel