Câți adversari mai are Putin, după uciderea lui Navalnîi. Rusia, o țară a vocilor înăbușite și a opoziției reprimate
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În cei 24 de ani de conducere fermă, Vladimir Putin a redus la tăcere orice voce disidentă din Rusia. Ultimii opozanți cu oarecare notorietate sunt fie în închisoare, fie în exil, relatează publicația Le Figaro.

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar al lui Vladimir Putin, a murit subit la vârsta de 47 de ani, vineri, 16 ianuarie, într-o colonie penitenciară din Arctica, unde ispășea pedepse ce totalizau peste 30 de ani de închisoare. El fusese condamnat de o justiție subordonată Kremlinului pentru fraudă în 2021 și "extremism" în 2023, condamnări pe care opozantul le considera "politice".

În august 2020, Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență la spitalul din Omsk, Rusia, înainte de a fi trimis în exil în Germania pentru tratament. Guvernul german a confirmat prezența în corpul opozantului a urmelor de Noviciok, o substanță otrăvitoare folosită de serviciile ruse. În ianuarie 2021, opozantul lui Vladimir Putin s-a întors totuși în Rusia, unde a fost arestat.

Alți opozanți în fața represiunii

Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, execută în prezent o pedeapsă de 25 de ani într-o colonie penală din Siberia, fiind condamnat pentru "înaltă trădare" în aprilie 2023. El susține că a fost victima a două tentative de otrăvire în 2015 și 2017, pe care le atribuie autorităților ruse. Kara-Murza este un apropiat al fostului vicepremier Boris Nemțov și a fost vicepreședinte al ONG-ului Open Russia și al partidului liberal de opoziție Parnas.

Ilia Iașin, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare în decembrie 2022 pentru criticile aduse ofensivei ruse în Ucraina. Opozantul politic a fost urmărit penal în temeiul "legii privind știrile false", care pedepsește "discreditează" sau publică "informații false" despre armată.

Oleg Orlov, cofondator al ONG-ului rus Memorial, este judecat pentru denunțarea asaltului asupra Ucrainei și riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. În 2023, a fost găsit vinovat de "discreditarea" armatei și condamnat la o amendă.

Mihail Hodorkovski, fost oligarh și fondator al Open Russia, a fost arestat în 2003 și condamnat la 14 ani de închisoare. El a fost eliberat după zece ani și a fugit în Occident, unde locuiește în prezent la Londra.

Evgheni Roizman, fost primar din Ekaterinburg, a fost condamnat la 14 zile de închisoare pentru distribuirea unui videoclip cu logo-ul Fundației Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi. Ulterior, a primit o amendă pentru "discreditarea" armatei ruse într-un videoclip pe canalul său de YouTube.

Garry Kasparov, septuplu campion mondial de șah, trăiește în exil și este președintele Fundației pentru Drepturile Omului (HRF), susținând ferm necesitatea îndepărtării lui Putin și a elitei sale ca un "cancer" care trebuie eradicați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel