Cathedral Plaza, demolată pe banii bucureștenilor pentru că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Nicușor Dan se laudă cu ”reușita”. De râs, dacă n-ar fi de plâns
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Cathedral Plaza, foto Nicușor Dan, Facebook
Cathedral Plaza, foto Nicușor Dan, Facebook
Nicușor Dan, primar al Capitalei, se laudă că va demola un bloc pe banii bucureștenilor. Ulterior, dacă proprietarul nu va declara faliment, PMB ar urma să recupereze banii de la el. Blocul avea autorizație de construcție, anulată ani mai târziu în instanță, din cauză că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. 

”Primarul General, Nicușor Dan, a semnat astăzi, 20 iulie 2022, dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.” anunță un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București. 

Clădirea, demolată pe banii Primăriei, în plină criză

Primarul Nicușor Dan declară: ”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.”

Conform sursei citate, Cathedral Plaza a primit autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 1, în februarie 2006, an în care, două luni mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. În 2011, blocul a fost finalizat și o lună mai târziu față de acel moment (iulie), Curtea de Apel Suceava a decis ”nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza” după cum afirmă PMB.

Un an mai târziu, în iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că, cităm, ”imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.” Dar autorizație a fost, doar că a fost ani mai târziu, anulată în instanță. 

Abia în 2013, în ianuarie, se dă o sentință definitivă, ca blocul Cathedral Plaza să fie demolat la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

”Bucurați-vă, am înfrânt, am reușit să ne sabotăm”

Jurnalistul Val Vâlcu critică situația mai sus menționată, numind-o a fi o ”aberație”: ”Suntem o țară săracă, dar care mai găsește o problemă în plus” spune el. ”Prin grija birocrației, a justiției, a celor care s-au ocupat cu contestarea proiectului, după ce a fost autorizat și realizat, mai bine de 10 ani, în loc ca PMB să încaseze taxe, să aibă venituri de pe urma construcției, Primăria nu a încasat nimic și acum va cheltui, din buzunarul nostru, al bucureștenilor,  sau va lua din alte proiecte prioritare (zeci de milioane de euro era estimarea în presă) pentru demolarea clădirii. Va fi demolat bucată cu bucată, va fi o sculptură într-un bloc de birouri, pentru că nu poate fi altfel demolat controlat. E un întreg proces pe care și-l asumă Nicușor Dan, în vreme ce conducte de modificare stau nereabilitate, n-ai apă caldă, n-ai încălzire, n-ai rezolvat cu semafoarele. Cu atâția bani puteai să faci trei-patru poduri în zonele unde se aglomerează traficul, pasaje rutiere, tuneluri de subtraversare ca să rezolvi problema traficului, mai rezolvai poluarea din București, mai construiai două stații de metrou sau o linie de tramvai... dar, pentru că asta știe, s-a grăbit să se angajeze în procesul de demolare. 

Mi se pare revoltător că Primăria dă banii și îi va recupera cândva în viitor. Deci bucurați-vă, am înfrânt, am reușit să ne sabotăm. E o mare ”victorie” a spiritului civic, pierzi niște zeci, dacă nu sute de milioane și mai dai zeci ca să distrugi o clădire. Iar dacă proprietarul dă faliment, vom lua fix nimic. Ce vrea să facă cu terenul, nu știu, că oricum nu face nimic cu nimic.”

Cine a ridicat Cathedral Plaza

Proprietarul blocului ce urmează a fi demolat este Millennium Building Development. Într-un comunicat din 2013, dezvoltatorul preciza că este unicul proprietar atât al blocului, dar și al terenului, teren despre care astăzi Nicușor Dan spune că vrea să-l integreze ”armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului.” La acel moment se mai preciza că respectiva companie este deținută de firma Sioma Company Ltd., înregistrată în Cipru, conform zf

Investiția în blocul de lângă Catedrala Sfântul Iosif a fost de 40 de milioane de euro la nivelul acelor ani - menționați mai sus - dar nu a fost niciodată dat în folosință - respectiv închiriate/vândute birourile, din cauza litigiului. 

Cât va costa demolarea

Nicușor Dan spune astăzi că demolarea va costa ”Câteva milioane de euro. În opinia mea, undeva la 5-6 milioane de euro, dar suma estimată o să iasă din consultarea de piață.”

În 2017, deci acum 5 ani, cât situația era mult alta pe piața construcțiilor și nu numai, demolarea era estimată între 15 milioane de euro și chiar dublu, respectiv 30 de milioane de euro. 

”Demolarea nu se poate face în orice condiții, de către oricine și oricum. Demolarea se face în sistemul calității, fapt care implică o expertiză tehnică, un proiect tehnic, o execuție controlată a procesului de demolare și o folosire rațională a materialelor care rezultă din demolare.” scria un expert în construcții în 2017. 

O solicitare către PMB a fost transmisă din partea redacției DCNews.ro cu privire la situația de mai sus. Vezi aici răspunsul

*articolul prezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel