Data publicării:

Câteva scenarii în Coreea de Nord după moartea lui Kim Jong-il

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
North Korea Succession
North Korea Succession

După moartea liderului Kim Jong-il, se preconizează câteva scenarii legate de evoluția Coreei de Nord pentru următoarea perioadă. Chiar dacă şi-a numit, anul trecut, fiul cel mic drept succesor, viitorul regimului de la Phenian ridică întrebări.

Tranziţie lină

Se spunea că şansele pentru o tranziţie lină a puterii căre fiul său cel mai mic, Kim Jong-un, în vârstă de 27 de ani, ar fi fost cu atât mai mari cu cât liderul nord-coreean ar fi trăit mai mult. Dacă mezinul avea la dispoziţie 15 sau 20 de ani pentru a-şi consolida poziţia, acesta putea continua dinastia Kim fără probleme.

Jong-un pare să fie susţinut de Jang Song-thaek, numărul doi al ţării. Kim Jong-il l-a desemnat în aprilie pe Jang, cumnatul său în vârstă de 63 de ani, la conducerea Comitetului Naţional de Apărare. Mulţi analişti au considerat că această decizie a fost o încercare de a stabili un mecanism pentru transferul puterii.

Tranziţie dificilă

Moartea prematură al lui Kim Jong-il complică transferul puterii. Potrivit acestui scenariu, regimul s-ar putea ralia în jurul lui Jong-un, iar Jang ar fi liderul unui colectiv interimar de conducere, până când fiul cel mic al dictatorului comunist ar fi pregătit să preia puterea.

Din cauze vârstei sale, a lipsei de experienţă şi a faptului că puţini nord-coreeni ştiu despre existenţa sa, preluarea conducerii ţării de către Kim Jong-un, într-un viitor apropiat, pare dificilă. Astfel, elitei i-ar reveni răspunderea de a asigura tranziţia. Iar singurul lucru pe care atât elita, cât şi Jong-un îl au în comun este dorinţa ca regimul să supravieţuiască.

Există riscul ca pieţele financiare asiatice să se prăbuşească, în urma veştii morţii subite, în timp ce marile puteri vor încerca să-şi dea seama cine conduce un stat care a detonat două dispozitive nucleare şi care, potrivit experţilor, are suficient material pentru a fabrica alte cinci până la şapte bombe.

Potrivit acestui scenariu, Coreea de Nord ar adopta o atitudine şi mai violentă pentru a-şi consolida sprijinul intern.

Armata preia puterea

Moartea subită a lui Kom Jong-il ar putea duce, însă, şi la o lovitură de stat. Testele nucleare, tirurile cu rachete şi ameninţările cu un război dovedesc că armata are un rol important.

Consiliul pentru Relaţii Externe, cu sediul la New York, spunea în 2009, într-un raport intitulat "Pregătirea pentru o schimbare bruscă în Coreea de Nord", că o lovitură de stat este un scenariu plauzibil. "Informaţii neconfirmate despre alte încercări de asasinare şi epurări militare, pe lângă precauţiile pe care Kim pare să le ia pentru a-şi asigura securitatea personală când călătoreşte în ţară, toate sugerează faptul că ideea unei lovituri de stat este plauzibilă", arăta raportul.

Această posibilitate ar duce la prăbuşirea pieţelor financiare, având în vedere că armata este considerată susţinătorul principal al atitudinii belicoase recente. Totuşi, Kim pare să fi avut grijă să-şi asigure sprijinul armatei numindu-şi cumnatul şi sora în poziţii-cheie.

Prăbuşirea statului

Dezintegrarea economică şi o criză prelungită la conducerea ţării ar putea duce la prăbuşirea Coreei de Nord, iar milioane de nord-coreeni ar trece graniţa spre Coreea de Sud, stat mai bogat, sau spre China. Potrivit Seulului, acest scenariu ar distruge economia sud-coreeană şi ar provoca o revoltă socială. Imediat după anunţul decesului lui Kim Jong-Il, Seulul le-a cerut sud-coreenilor să-şi păstreze calmul.

Deşi mulţi analişti sunt de părere că acest scenariu este puţin probabil, Consiliul pentru Relaţii Externe a subliniat că Phenianul este un stat slab, cu o economie care nu şi-a revenit niciodată după contractarea din anii '90 şi a cărui populaţie este în pragul foametei.

Potrivit estimărilor Coreei de Sud, integrarea vecinului din Nord ar necesita 1.000 de miliarde de dolari şi poate chiar mai mult. În plus, pieţele financiare din Seul s-ar prăbuşi, având în vedere cât de scumpă şi dezordonată ar fi tranziţia. (Sursa: NewsIn)

Citește și:

Kim Jong-il, liderul nord-coreean a murit – VIDEO

Kim Jong-un, succesorul lui Kim-Jong-il, la conducerea Coreei de Nord

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel