Data publicării:

Categoriile care vor lua pensii mai mici dacă se pensionează după 1 septembrie 2024: Prevederile legii 360/2023. Anton Hadăr arată cine e avantajat

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik / Image by Drazen Zigic
Sursa Foto: FreePik / Image by Drazen Zigic

Ce se întâmplă cu persoanele care au lucrat în condiții speciale și deosebite care vor ieși la pensie după 1 septembrie, în baza noii legi a pensiilor.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, vine cu câteva modificări în ceea ce îi privește pe cei care lucrează în condiții speciale și deosebite de lucru, grupa 1 și grupa a 2-a. 

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, ne-a explicat care sunt diferențele între cele două legi, dar și de ce s-a făcut trecerea de la creșterile procentuale la cele bazate pe puncte.

”Aici s-a schimbat un articol care era bazat pe a oferi puncte suplimentare, meritate de altfel, pentru munca în condiții grele, grupa 1 - condiții speciale, grupa a 2-a  - condiții deosebite. 

În legea actuală, Legea 263, este prevăzut faptul că se dau aceste creșteri în mod procentual., spre exemplu, pentru grupa 1, 50% din punctaj din ceea ce iese pe contributivitate, iar pentru grupa a 2-a, 25%. Și acest lucru nu mai este în legea viitoare, Legea 360/2023, care va fi aplicată din toamnă.

În unele cazuri s-ar putea să iasă pensii mai mici, în altele, s-ar putea să iasă pensii aproximativ egale. Pentru că în legea nouă, procentele s-au transformat în puncte, se dau 0,5 puncte la grupa 1, 0,25 puncte la grupa a 2-a.

Singurele două categorii de salariați care pot beneficia de punctaje mai mari, adică un punct pe an sunt pentru minerii care lucrează în subteran mai mult de 50% și pentru cei care lucrează cu materiale periculoase, cu radiații de gradul 1 și 2. Aici lucrurile s-au transformat din creșteri procentuale la toată lumea în creșteri bazate pe puncte”, ne-a declarat Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

Creșterea procentuală îi avantaja pe cei cu salarii mari

Un cititor DC News ne-a atras atenția legat de cei care vor ieși la pensie pe noua lege și care ar putea să aibă pensii mai mici în comparație cu cei care au ieșit pe Legea 263, în aceleași condiții de vechime și de muncă.

Astfel, Anton Hadăr a precizat că ”această trecere de la procente la puncte a fost făcută pentru că erau avantajați cei cu salarii mari și mai puțin cei cu venituri mici.

Este posibil ca la salarii mici să iasă un punctaj mai mic pe contributivitate și adăugându-se un procentaj de 25% și 50% să iasă mai rău decât ar ieși astăzi, cu 0,25 și 0,5 puncte.

Dar este greu de zis, pentru că ar trebui să știm care le sunt salariile, care le sunt veniturile brute, pentru a face un calcul foarte precis. Vor fi și persoane care vor fi dezavantajate, dar vor fi și persoane care vor fi avantajate”, a mai spus sindicalistul. 

De asemenea, Hadăr a ținut să sublinieze că ”persoanele care au ieșit pe legile vechi rămân cu punctajul respectiv, nu li se recalculează.

Unul care are spre exemplu 3 puncte, asta înseamnă un salariu mare, cam de trei ori salariu mediu brut, acela care a luat 3 puncte pe an ar lua 1 punct, la cei cu radiații, la cei cu punctele cele mai multe adăugate. Dacă era după legea veche, la cele 3 puncte i s-ar da 50%, adică făcea 4,5 puncte.

Deci una este să crești procentual, altfel este să crești cu o sumă constantă. (...) Este posibil ca pentru cei cu venituri brute mici să fie un avantaj, pentru cei în condiții de mină.

Pentru ceilalți, cred că vor pierde mai mult. Este clar că vor fi pensii care nu se vor ridica la nivelul celorlate, dar pot fi și pensii care vor fi puțin mai mari”, a mai spus Anton Hadăr.

Citește și: Cine sunt pensionarii afectați de recalcularea din septembrie 2024. Bogdan Hossu: Vor îngheța pensiile cel puțin un an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel