Câte vouchere mai putem duce?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ceea ce urmează este o părere deloc populară, cu atât mai mult în aceste zile sfinte. 

Dar întreb: Câte ajutoare sociale mai putem duce? 

În România, nu se poate face nimic, în schimb se poate da cu două mâini electoratului amărât din ”n” motive. Ai muncit 15 ani în toată viața ta de 70 de ani? N-ai bani? Ia 3 vouchere de la Guvern: masă, casă, electrocasnice sau ce mai vrei. Și când mă gândesc că mai am până la pensionare încă jumătate din viață și am aproape vechimea în muncă de 15 ani, mă întreb: unde ați fost restul vieții, ce ați făcut? 

Suntem, ca stat, mult în urma civilizației, trecutul ne-a făcut așa, corect, dar pare că nici politicienii de astăzi nu ne vor altfel. Până la urmă de ce să muncești fie și pe salariul minim, când poți vărsa ajutorul social la cârciuma din sat. Și uite câte mai vin: voucher pentru plata facturilor, voucher să-ți repari casa, voucher să-ți iei mașină de spălat, voucher pentru masă caldă, voucher, voucher, voucher! Că am pierdut și numărul și scopul. Plouă cu vouchere în țara în care nu avem bani pentru nimic altceva, decât pentru amărâții noștri. 

Da, sunt oameni care nu au, nu au avut, nu pot, nu știu din ce motive, dar mult mai puțini decât cei care nu vor să aibă, nu vor să poată, căci s-au obișnuit cu lenea, mila, pomana. În loc să le verși găleata cu vouchere în cap, nu mai bine faci anchete sociale și investești în cursuri de formare, nu le oferi mai bine un prezent și un viitor? Sau atunci nu mai sunt - mă scuzați - proști utili? 

Mă scuzați (din nou!) că întreb, dar ne mai facem bine ca țară, dacă susținem veșnic o categorie care face și copii pentru vouchere, o categorie pe care nu o ajutăm, ci o creștem? Ar trebui să ne simțim vinovați de viitorul acelor mici suflete nevinovate, acelor copii care se nasc în familii care nu dau doi bani pe viața ființelor ce le aduc pe lume, dar își numără banii ce le vin de pe spatele lor! Și care va fi oare viitorul acelor copii, ce le oferim? Din nou vouchere? Doar printr-un noroc chior un copil născut într-o clasă care se complace să trăiască din ajutoare sociale reușește să scoată capul din mulțime. Și suntem responsabili pentru asta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel