Data actualizării:
Data publicării:

Câte tipuri de AVC există şi cum se face diferenţa. Dr. Cristian Pandrea: Mici subtilităţi pot sugera, dar fără să confirme, tipul de AVC

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la MART PRODUCTION, pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION, pexels

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicat într-un interviu pentru DC NEWS şi DC MEDICAL câte tipuri de accident vascular cerebral există, dar şi cum se face diferenţa între acestea. 

"Acest tip de urgenţă este dintre cele mai periculoase, nefaste pentru viitorul pacientului, pentru că e vorba de afectarea unui organ esenţial pentru supravieţuire, creierul. Dintre cauze, aş menţiona pe cele mai importante, care se constituie fie drept cauze directe, fie factori de risc cardiovascular. 

Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii importanţi, cu atât mai mult cu cât un procent important din populaţie este suferindă de această afecţiune.

E vorba despre anumite, hai să zicem, afecţiuni metabolice care includ creşterea glicemiei în cazul diabetului zaharat, creşterea nivelului de lipide în sânge. 

Sanador

Şi vârsta înaintată este una dintre cauzele importante. Marea majoritatea a AVC-urilor se întâmplă la persoane cu vârstă peste 50 de ani. Deşi, în ultima vreme, ca şi la celelalte afecţiuni cardiovasculare, se observă o deplasare şi către vârstele tinere. 

Există, în plus, factori mai puţin întâlniţi, anumite anomalii şi malformaţii congenitale vasculare, ceea ce înseamnă, de fapt, o calitate proastă a peretelui vascular şi posibilitatea de a ceda. 

Astea ar fi cauzele principale, la care se adaugă anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul, consumul exagerat de alcool. Astea întregesc tabloul de cauze", a declarat medicul Cristian Pandrea. 

Câte tipuri de AVC sunt şi cum se diferenţiază

"Aceste AVC-uri sunt de tip ischemic sau de tip hemoragic. E prea puţin sânge sau prea mult? Cum se face diferenţa, care este impactul?", a întrebat Val Vâlcu. 

"E prea mult sânge şi nu unde trebuie. În primă instanţă, diferenţierea la locul unde se întâmplă incidentul respectiv e destul de dificil de făcut. Şi dacă există puţin sânge şi dacă sângele iese din vas şi nu mai face ce trebuie, ba mai mult face rău ţesutului din jur, semnele sunt asemănătoare. Pentru un personal medical experimentat, anumite mici subtilităţi ar putea să sugere, fără să confirme neapărat, tipul de AVC. În sensul că AVC-ul hemoragic poate debuta mai zgomotos, mai intens, simptomele pot fi mai accentuate. 

Pe când, uneori, AVC-ul ischemic se instalează insidios, încetişor, cu simptome prevestitoare, dar care nu sunt atât de intense. O durere de cap uşoară, ameţeli, poate mici tulburări de vedere, astea pot intra în cortegiul de simptome nu atât de spectaculoase. Diferenţierea e dificilă în primă instanţă, iar certitudinea o primim prin investigaţii imagistice într-o unitate de primiri urgenţe", a mai declarat dr. Pandrea. 

Youtube video image

Dr. Cristian Pandrea a absolvit UMF “Carol Davila” din București – Facultatea de Medicină Generală în anul 1995. A promovat examenul de Rezidențiat din 1995 și a ales o specialitate foarte nouă în România acelor timpuri: Medicină de Urgență.

„Mi se părea mie atunci că această alegere satisfăcea o parte din dezideratele pe care le aveam față de viitoarea mea activitate de medic: domeniul patologiilor de urgență este unul vast și, prin urmare, necesită o imagine exhaustivă și integrativă a medicului asupra bolilor; desfășurarea evenimentelor în cadrul acestei specialități ar fi trebuit să fie una dinamică și plină de provocări; suferința acută a semenilor ar trebui să poată fi curmată rapid și complet dacă ai fi un urgentist bun, de unde și ideea că satisfacțiile profesionale ar trebui să fie numeroase; fiind unul din “pionierii” specialității – am făcut parte din a treia generație de medici de urgență din România, ar fi mai ușor să găsesc un loc de muncă aproape de casă și familie”, spune dr. Cristian Pandrea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel