Câte tancuri, piese de artilerie și avioane de vânătoare a pierdut Rusia în războiul din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Rusia a pierdut în cele trei luni de război împotriva Ucrainei circa o mie de tancuri, dar în pofida pierderilor suferite are în continuare disponibile majoritatea capabilităţilor angajate în acest conflict, a declarat joi în faţa presei americane un responsabil militar de la Washington, potrivit CNN.

Forţele ruse au pierdut circa 1.000 de tancuri şi mult peste 350 de piese de artilerie, precum şi aproximativ câteva zeci de avioane de vânătoare sau bombardament şi mai mult de 50 de elicoptere, a precizat oficialul citat. Cu toate aceste pierderi, evaluarea SUA este că ruşii încă au disponibile majoritatea capabilităţilor.

Au angajat enorm de multe echipamente şi personal în această luptă, şi ucrainenii au suferit pierderi, ruşii la rândul lor au suferit pierderi, a mai spus responsabilul Pentagonului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţinuse anterior că armata ucraineană a reuşit să doboare de la începutul războiului 200 de avioane ruseşti. În acest timp, trupele ruse îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei, unde avansează lent şi luptele au atins o intensitate maximă, potrivit vice-ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar.

Trupele ruse controlează în prezent circa 95% din teritoriul provinciei Lugansk şi au ajuns la porţile oraşului Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii pe care încearcă să-l izoleze de restul Ucrainei, notează Agerpres.

Citește și - Ofensiva Rusiei a ajuns la „intensitate maximă” în estul Ucrainei, în timp ce Kremlinul a respins planul de pace italian

Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de 'intensitate maximă' în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii 'pacifiste' faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin 'şi-ar putea salva obrazul' dacă 'şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina', relatează AFP şi Unian.

'E greu, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului, pentru fiecare aşezare. Armele occidentale ne pot ajuta să respingem inamicul dincolo de teritoriul nostru', a transmis prin Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi. 'Avem mare nevoie de arme care să permită să lovim inamicul la mare distanţă', a adăugat el, subliniind că 'orice întârzierea în livrarea de arme grele este plătită de vieţile oamenilor care apără lumea de 'raşism - un cuvânt creat prin combinarea prescurtărilor de la 'Rusia' şi 'fascism', folosit în Ucraina pentru a desemna regimul instituit la Moscova de Vladimir Putin. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel