Câte societăţi cu acţiuni la purtător sunt în România
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Bursa-de-Valori-Bucuresti--Rulajul-actiunilor-listate-3-3-milioane-de-lei
Bursa-de-Valori-Bucuresti--Rulajul-actiunilor-listate-3-3-milioane-de-lei
Reprezentanţii RoAction susţin că sute de societăţi care au acţiuni la purtător funcţionează în România, la ora actuală.

Un număr de 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcţionează, în prezent, în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici, atrag atenţia reprezentanţii RoAction, organizaţie care a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru interzicerea totală pe teritoriul naţional a acestei practici.

Iniţiativa legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător a fost lansată recent la Bucureşti în prezenţa Anei Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European. Ulterior, dezbateri pe acest subiect au fost organizate la Cluj împreună cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice.

"Problema apare atunci când aceste societăţi aparţin unor persoane care îşi acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste (...) Nu am niciun dubiu în privinţa abolirii acţiunilor la purtător. Cred că este o temă pe care trebuie să o aducem pe agenda publică şi, fireşte, trebuie dezbătută. Vom ajunge şi la Târgu Mureş pe 7 decembrie, tot în lumea universitară, pentru că este un subiect pe care vreau să dialoghez cu studenţii pasionaţi de economie şi de implicaţiile pe care acţiunile la purtător le au mai ales la nivel economic." a precizat europarlamentarul Cătălin Ivan, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

[citeste si]

Conform datelor oficiale, la ora actuală, acţiunile la purtător sunt deja interzise în state, precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) şi Portugalia (2017). În plus, cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în anul 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru din Uniunea Europeană (UE) încă din iunie 2017.

Este nevoie de 100.000 de semnături pentru ca iniţiativa să devină propunere legislativă şi să ajungă în Parlament. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie 2017. Acţiunile la purtător sunt acţiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, în orice moment, fără să existe o evidenţă fiscal-contabilă în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel