Data actualizării:
Data publicării:

Câte ore sunt necesare pentru dispariţia completă a alcoolului din sânge. Medicul Tudor Ciuhodaru are răspunsul

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock
Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că şoferii care au consumat alcool nu trebuie să se urce la volan. Acesta susține că pentru dispariţia completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, dacă este stopat consumul de alcool.

'În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool', a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat faptul că toate acele modalități de a păcăli 'fiola' care arată alcoolemia sunt mituri care nu au efect. Medicul a mai menționat faptul că spălatul pe dinţi, utilizarea gumei de mestecat, scorţişoara ţinută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveţi muraţi sau de medicamente sub formă de soluţie alcoolică sau a bomboanelor ce conţin alcool nu îi vor ajuta pe șoferii care au consumat alcool și s-au urcat la volan.

'Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente.

Spre deosebire de absorbție care e dependentă de concentrație, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar și prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră. După întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.", a mai scris medicul.

'Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate', a scris Tudor Ciuhodaru, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel